Kivégezhetik Vegyi Alit

Vágólapra másolva!
Most már biztosnak tűnik, hogy a tavaly decemberben felakasztott Szaddám Huszein unokatestvére, a Vegyi Aliként ismertté vált férfi sem ússza meg a kivégzést. A kurdok elleni vegyianyagokkal elkövetett támadások miatt halálra ítélt volt pártvezetőt eddig nem tudták kivégezni, mert az iraki elnöki tanács nem hagyta jóvá az ítéletet - a testület pénteken beleegyezett a kivégzésbe.
Vágólapra másolva!

Az iraki elnöki tanács pénteken jóváhagyta Ali Haszán Madzsid, közismert nevén Vegyi Ali kivégzését az iraki kurdok ellen az 1980-as években végrehajtott népirtás kitervelése miatt - közölte az iraki állami televízió. A döntéssel elhárult az utolsó jogi akadály a néhai Szaddám Huszein elnök unokaöccsének kivégzése elől.

Madzsidot eredetileg már tavaly fel kellett volna akasztani, de az ítélet végrehajtását elhalasztották, miután az iraki államfőből és a két alelnökből álló testület nem volt hajlandó jóváhagyni azt. Pedig addigra az iraki Legfelsőbb Bíróság is a kivégzés mellett döntött.

A 66 éves Madzsidot tavaly nyáron ítélték kötél általi halálra a 80-as években a kurdok ellen elkövetett népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűntettek vádjával. Szaddám Huszein néhai iraki diktátor halálra ítélt unokatestvérét és jobbkezét, a "Vegyi Ali" néven emlegetett Ali Haszan al-Madzsidot.

Ali a fellázadt észak-iraki kurd lakosság körében 1988-ban az ítélet szerint mészárlást rendezett: a 180 ezer kurd életét kioltó Anfal-hadművelet során mérgező gázt vetett be. Vegyi Ali ellen egy másik per is indult, akkor az 1991-es síiták elleni tömegmészárlás kapcsán.