Tiltakozik a Hezbollah az amerikai hadihajók miatt

Vágólapra másolva!
A Hezbollah libanoni ellenzéki szervezet tiltakozik az ellen, hogy az amerikai haditengerészet hadihajókat vezényelt az arab ország partjai közelébe. Ezt a Hezbollah Libanon elleni fenyegetésnek tekinti, de a Szíria-barát szervezet saját állítása szerint nem ijed meg.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak legalább három hadihajót - köztük a Cole torpedórombolót és egy kétéltű rohamhajót - vezényeltek a Földközi-tenger keleti térségébe, Libanon partjainak közelébe. A cél nyilvánvalóan erőfitogtatás, ami a libanoni belpolitikai bizonytalansággal és a Szíriával kapcsolatos feszültséggel függ össze.

"Libanon-ellenes amerikai fenyegetéssel állunk szemben, de egyértelmű, hogy ez a fenyegetés és megfélemlítés ránk nem hat" - jelentette ki a televízióban Haszan Fadlallah, a Hezbollah ellenzéki szervezet egyik parlamenti képviselője.

A síita szervezet valószínűleg kapcsolatban áll olyan szélsőséges csoportokkal, amelyek a libanoni polgárháború idején, 1983-1984-ben támadásokat intéztek az amerikai erők és diplomaták ellen, s megöltek mintegy 270 amerikait. Izrael 2006-ban háborút vívott a Hezbollah ellen.

Michael Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke csütörtökön újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a hadihajók kivezénylését nem kell a térségben zajló eseményekre adott válasznak vagy fenyegetésnek tekinteni, pusztán arról van szó, hogy az amerikai érdekek szempontjából "nagyon-nagyon fontos" körzetről van szó. Az Egyesült Államok Szíriát okolja a libanoni elnökválasztás kudarcáért, mondván: az arab ország sohasem adta fel azt a törekvését, hogy ellenőrzése alá vonja a kis közel-keleti országot.

A libanoni sajtó szerint az a tény, hogy az Egyesült Államok hadihajókat vezényel az ország partjaihoz, jelzi a belpolitikai helyzet súlyosságát, újabb regionális konfliktus kitörésének veszélyét. "További háborúkat szeretne az Egyesült Államok?" - teszi fel a kérdést az ellenzéki ad-Dijár napilap, az asz-Szafir pedig attól tart, hogy az amerikai lépés miatt tovább nő a megosztottság az arab országok között, és az esetleges újabb háború külföldre is kiterjed.

A kormánypárti sajtó szerint Washington Szíriának jelzett. A Cole hadihajó ideküldése azt jelenti, hogy az Egyesült Államoknak elfogyott a türelme Szíriával szemben - írta az al-Musztakbal és az al-Livá. A nagy példányszámú liberális an-Nahár szerint a lépésnek tágabb, regionális összefüggései vannak.