"Lelki vezetőként megmarad Putyin" - látogatóban a Nashinál

Vágólapra másolva!
Okos, vicces, mindenhez ért és nem lekezelő - a huszonéves orosz fiúban ilyen benyomások maradtak Vlagyimir Putyinról, miután kétszer is találkozott vele. A rajongás nem meglepő, Nyikita Borovikov az egyik vezetője a Nashi nevű ifjúsági szervezetnek, amely provokatív akcióiról és feltétlen Kreml-hűségéről ismert. Az [origo] tudósítója felkereste a mozgalom moszkvai központját, és kétszer is megkapta, hogy hülyeség, amit kérdez.
Vágólapra másolva!

A fekete inges fiú az íróasztalnál ül és bámulja a monitort. Meg volt beszélve az interjú, de még kér egy kis időt, azt tanácsolja, hogy addig menjünk fel egy szobába és "gondolkozzunk a kérdéseken". Egy moszkvai mellékutcában lévő épületben vagyunk, amely kívülről ugyan elhanyagoltnak látszik, de belül gondosan le van festve, és poszterek, egyéb dekorációk díszítik, az emeletre vezető lépcsőn pedig a felirat Vlagyimir Putyin elnök dicsőségét hirdeti.

Ez a moszkvai központja a Nashi nevű orosz ifjúsági szervezetnek, amely az utóbbi néhány évben világhírnévre tett szert, terjedelmes beszámolókat közölt róla többek között a BBC és a The New York Times is. A figyelmet egyrészt látványos megmozdulásaival hívta fel magára, másrészt azzal, hogy feltűnően jó kapcsolatokat ápol a Kremllel.

Végül is nem kell sokat várni Nyikita Borovikovra, a Nashit vezető öttagú testület egyik tagjára. A szövetségi biztos címet viselő 27 éves fiatalember nyíltan beszél a Kremlhez fűződő kapcsolatukról, pedig korábban erről legtöbbször csak utalások jelentek meg a nyugati sajtóban. "Találkozunk a hatalom képviselőivel, és ennek mi örülünk, büszkék vagyunk rá" - mondja, hangsúlyozva, ez nem azt jelenti, hogy utasításokat kapnának tőlük, csupán a tanácsaikra tartanak igényt. Konkrét nevet is említ, Vlagyuszlav Szurkovét, akit Putyin politikai főtanácsadójaként tartanak számon. "Ő az, aki segít a szervezetnek" - mondja róla Borovikov.

Találkozók Putyinnal

Nemcsak a szürke eminenciásokkal szoktak azonban találkozni, hanem a vezetőkkel, így személyesen Putyinnal is. Borovikovnak ez kétszer adatott meg. Kérdezem tőle, hogy milyen személyes benyomásokat szerzett róla, de elsőre nem érti a kérdést. "Ember ő is" - mondja zavartan nevetve, majd hozzáteszi, van humorérzéke, aminek ő nagyon örült. "Az egyik találkozás előtt egy nappal George Bush már megint mondott valami hülyeséget. Ez után jól esett beszélni egy olyan emberrek, aki tényleg okos." Úgy emlékszik, hogy ezen a találkozón 15-20-an vettek részt, és mindenki tett fel kérdéseket különböző témában, Putyin pedig mindegyik területen nagyon tájékozottnak bizonyult. "Nem nézett le bennünket, úgy bánt velünk, mintha egyenrangúak lennénk" - mondja Borovikov, aki az iráni atomprogram körüli konfliktusról és a polgári nevelésről kérdezte az elnököt. "Utóbbiról azért beszéltünk, mert mindketten jogászok vagyunk."

A Nashi lényegében a Kreml politikáját visszhangozza, legfeljebb néha nyersebben fejezi ki ugyanazt a véleményt. Megvetik a liberális, nyugatbarát ellenzéket, az Európai Unió és az Egyesült Államok felől érkező bírálatokra keményen reagálnak, és akkor sem tétlenkednek, ha a nemzeti büszkeségről van szó. Amikor Moszkva összeveszett Észtországgal egy szovjet háborús emlékmű miatt tavaly tavasszal, a Nashi blokád alá vette az észtek moszkvai nagykövetségét. Amikor pedig Nagy-Britanniával vált feszültté a viszony, a szervezet egyik aktivistája hónapokig követte a brit nagykövetet, és igyekezett megzavarni nyilvános szerepléseit. Borovikov szerint azonban nem követett el semmilyen szabálytalanságot, csupán kifejezte a véleményét, amihez joga volt. A szervezettel szemben sokszor megfogalmazták már azt az álítást, hogy fizet azoknak, akik részt vesznek a tüntetéseiken, de a Nashi ezt tagadja.

A narancsra gondoltak

Az ifjúsági szervezet története 2004-re nyúlik vissza, a szövetségi biztos szerint ekkor aktivizálódtak a fiatalok a különbözé régiókban, és ebből jött létre később a Nashi. Vannak olyan vélemények is, hogy a mozgalom valójában a Kreml találmánya, Borovikov szerint azonban egyszerűen arról van szó, hogy akkoriban sok fiatal aggódott, "ha nálunk is lesz narancsos forradalom (amely Ukrajnában nyugatbarát politikusokat juttatott hatalomra - P. A.), akkor elveszik a jövőnk". Három célt tűztek ki maguk elé: a szuverenitás megtartását, az ország modernizálását és a polgári társadalom felépítését.

Forrás: Pethő András
Felnéz Putyinra

Borovikov szerint most már több mint 10 ezer tagjuk van, de közülük többen annyi tapasztalatot szereztek már, hogy önálló projekteket visznek. A szervezet állami forrásokat kap, de - hangsúlyozza a fiatalember - "mi azért jutunk több pénzhez, mert nemcsak beszélünk, hanem bizonyítottuk, hogy cselekedni is tudunk". A Nashi akár megélhetést is biztosíthat, Borovikov legalábbis kérdésünkre elmondja, jogi egyetemet végzett, egy ideig tanított is a diploma után, de most már hónapok óta csak a mozgalommal foglalkozik.

Úgy tűnik, a tagok nem feltétlenül egyeztetik, milyen álláspontot képviselnek. Egyikük a BBC-nek azt nyilatkozta, a szervezet célja, hogy megvédje Oroszországot a Nyugattól, Nyikita Borovikov szerint azonban "ez hülyeség". "Tisztában vagyunk vele, hogy egy verseny zajlik, de vannak közös ügyek, például a terror elleni harc, vagy a drog elleni fellépés. Emellett akadnak olyan kérdések, amelyekben konfliktus van, például ami a volt szovjet területeket illeti. Ha a pozícióinkat akarják rontani, akkor természetes, hogy küzdünk ez ellen" - magyarázza.

Forrás: Pethő András
Felívelt a csillaguk

Még egy kérdést intéz el azzal, hogy "ez hülyeség": amikor azt kérdezem tőle, mit szól ahhoz, hogy Putyint nyugaton gyakran úgy jellemzik, mint aki tekintélyelvű, antidemokratikus rendszert épít. Borovikov szerint a demokrácia lényege, hogy az állam tudja, mit akar a társadalom és annak megfelelően cselekszik. A kritikusokat emlékezteti emellett arra, hogy van alkotmány, van többpártrendszer, és bárki megjelentethet olyan írásokat, amelyekben Putyint zsarnoknak nevezi, márpedig a diktatúrákra ez nem jellemző.

"Normális, hogy elmegy

Az érezhető rajongás ellenére Borovikov nem szomorú amiatt, hogy a jogszabályok értelmében az elnöknek a második ciklus végeztével távoznia kell hivatalából. "Normális, hogy elmegy, ezt mondja az alkotmány és a törvényt be kell tartani. A pszichológusok egyébként is azt mondják, hét évente érdemes munkahelyet váltani" - jegyzi meg nevetve, igaz, hozzáteszi azt is, "lelki vezetőként megmarad Putyin". Ezzel arra utal, hogy az elnök várhatóan miniszterelnök lesz az államfőválasztást borítékolhatóan megnyerő Dmitrij Medvegyev kormányában. Borovikov már Medvegyevvel is találkozott, és róla is jó benyomást szerzett: "Örömmel vettem észre, hogy érti a dolgát. Pontosan el tudja mondani, mit csináltak, és mit fognak tenni a jövőben."

Forrás: Pethő András
Okosak és szépek

A március 2-i elnökválasztásra nem készül ünnepléssel vagy más megmozdulással a Nashi. Másnap azonban Moszkvában és több nagyvárosban lesznek rendezvényeik. Az Egyesült Államok nagykövetsége előtt is demonstrálnak majd, azzal az üzenettel, hogy az amerikaiak jobban tennék, ha mások kioktatása helyett a saját problémáikkal - például az egyetemi lövöldözésekkel - foglalkoznának. Visznek egy fazekat és recepteket is fognak felolvasni, ezzel utalva Putyin egyik híres mondására, amikor azt tanácsolta nyugati megfigyelőknek, hogy tanácsok osztogatása helyett menjenek haza, és tanítsák meg főzni a feleségeiket. "Lehet, hogy a formája vicces - mondja Borovikov -, de a gondolat nagyon is komoly."