Félszáz halott a guatemalai buszbalesetben

Vágólapra másolva!
Negyven méter mély szakadékba zuhant egy autóbusz Guatemalában, ötvennégyen meghaltak. A sofőrnek nem volt jogosítványa.
Vágólapra másolva!

A végleges adatok szerint 54 ember vesztette életét egy távolsági autóbusz balesetében Guatemala keleti részén. Az autóbusz a Guatemalából Salvadorba vezető országútról egy 40 méter mély szakadékba zuhant, miután a sofőr egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett.

A busz túlzsúfolt volt, a jogosítvány nélkül vezető sofőr alaposan túllépte a megengedett sebességet, ráadásul a járművet üzemeltető társaságnak nem volt érvényes kötelező utasbiztosítása - foglalta össze a baleset körülményeit vasárnap a helyi média.

A busz óránként 130 kilométeres sebességgel száguldott a lejtős útszakaszon, ahol legfeljebb csak 70 kilométer/órával haladhatott volna. Ötven főre méretezett utastérben 76 ember zsúfolódott össze. A sofőrnek nem volt buszra érvényes jogosítványa, és a régen lejárt utasbiztosítás miatt az áldozatok hozzátartozói nem számíthatnak kártérítésre. A balesetben, amely péntek este történt Guatemalavárostól délre, a busz teljesen szétroncsolódott.

Az áldozatok közül negyvenen azonnal szörnyethaltak, tizennégyen később, a kórházban hunytak el - közölte a tűzoltóság. A kórházban ápolt sérülteket meglátogató Rafael Espada alelnök tragédiának nevezte a történteket, és elismerte: a 13 milliós országnak nincsenek olyan kórházai, amelyek megfelelően tudnának reagálni egy ilyen katasztrófára. A kormány háromnapos gyászt rendelt el a közép-amerikai országban.