Pozsonyi újság bírálja Gyurcsányt és Orbánt

Vágólapra másolva!
Ellenfelük foglyai a magyar pártvezérek a pozsonyi SME című napilap cikkírója szerint, aki a népszavazás előtt elemezte a magyar belpolitikai helyzetet. Az újság egyaránt kritizálta Gyurcsány Ferenc kormányfőt, és Orbán Viktor Fidesz-elnököt is.
Vágólapra másolva!

Egy héttel a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló magyarországi népszavazás előtt a magyar politika a szokványosnál is szomorúbb képet mutat - vélekedett a Pozsonyban megjelenő SME. A kormányzó szocialistákat és vezetőjüket, Gyurcsány Ferencet sohasem jellemezte a fájdalmas, ám szükségszerű lépések megmagyarázásának képessége, most meg már végképp le is tettek arról, hogy megmagyarázzák - olvasható a lapban.

"Egyetlen és nyilvánvaló céljuk, hogy összezavarják a választókat, elvegyék a kedvüket attól, hogy az urnákhoz járuljanak. Gyurcsány ezen a hét végén is azt magyarázta az egyszerű népnek, hogy függetlenül a referendum végeredményétől, úgysem változik semmi. Kormánya és jómaga a helyén marad, s azonos módon politizálnak tovább" - írja a liberális polgári napilap.

A szerző, Peter Morvay emlékeztet: Gyurcsánynak az alkotmány szerint igaza van: a népszavazás nem választás, a parlamenti erőviszonyok nem változnak. Egy jelentős vereség azonban a gyakorlatban azt jelentené, hogy Gyurcsány politikájának maradék hitele, az országban végrehajtandó fontos változásokhoz szükséges lehetőség is szertefoszlik. Az is, ami a hazugságokat beismerő (öszödi) beszéde után még megmaradt.

Mint írja: szerencsére Gyurcsánynak még ott van Orbán, aki őt hivatalban tudja tartani. Mert ha Orbán visszatérése nem fenyegetne, Gyurcsány miniszterelnököt már a saját pártja is bukni hagyta volna. "Ám amíg ez a farkas ott ólálkodik a karám körül, addig a szocialisták végül mindig felzárkóznak az Orbán legesélyesebb ellenfelének számító Gyurcsány mögött. Persze ez fordított helyzetben is igaz: Orbánt is Gyurcsány tartja még a Fidesz élén.

Mert ha nincs Gyurcsány, a nemzeti érzelmű ellenzék által olyan könnyen célba vehető baloldali vezető, akkor már nagy valószínűség szerint "Orbán is mellékvágányon lenne, hiszen a Fideszben is egyre több ember tudatosítja, hogy ezzel a minden gátlás nélküli, kiszámíthatatlan populistával indulni a választásokon nem okvetlenül kifizetődő vállalkozás".

A másikat két vállra fektetni képtelen, egymásba gabalyodott birkózókra emlékeztető két politikus azonban élni is képtelen egymás nélkül - állapítja meg végül a SME cikkírója.