Izrael megkezdte a kivonulást Gázából

Vágólapra másolva!
Izrael megkezdte csapatainak kivonását a Gázai övezetből, amely ellen hétvégén indított nagyszabású akciót. Az offenzívának legalább száz áldozata van. A radikális Hamász szerint győzelmet arattak, de az izraeli légierő továbbra is támadja a szélsőségesek rejtekhelyeit.
Vágólapra másolva!

Az izraeli alakulatok hétfő reggelre visszavonultak a Gázai-övezet határára azokból az állásokból, amelyeket a hét végén foglaltak el az övezet északi részén. Ezt előbb helybeli lakosok közölték tudósítókkal, majd egy izraeli katonai szóvivő is megerősítette, aki szerint "csak néhány egység marad a terepen".

A szóvivő ugyanakkor kijelentette, a légierő továbbra is reagálni fog "célzott csapásokkal" az izraeli területeket érő, esetleges újabb rakétatámadásokra. Palesztin szélsőségesek legutóbb vasárnap lőttek ki házi készítésű rakétákat a Gázával szomszédos izraeli településekre, megsebesítve három embert.

Az övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális szervezet szóvivője a kivonulás hírére úgy reagált: az ellenséget legyőztük. Az izraeli légierő hétfőn kora reggel legkevesebb nyolc légicsapást mért gázai célpontokra, amelyekben öt palesztin fegyveres vesztette életét.

Az izraeli hadsereg nagyszabású offenzívát hajtott végre a hét végén a Gázai-övezet ellen. Az akcióban legalább száz palesztin, köztük civilek is életüket vesztették. Az akció miatt Mahmúd Abbász palesztin elnök minden kapcsolatot megszakított Izraellel, annak ellenére, hogy a Gázai övezetet a vele szemben álló Hamász uralja.