Tüntetésekre készül az orosz ellenzék

Vágólapra másolva!
Letartóztattak egy orosz ellenzékit Szentpéterváron. Az ellenzéki liberális Jabloko párt egyik helyi vezetőjét állítólag egy tüntetés miatt vették őrizetbe. Az orosz ellenzék több tüntetést is szervez a szerintük elcsalt vasárnapi elnökválasztás ellen.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették Oroszországban az ellenzéki liberális Jabloko párt szentpétervári szervezetének vezetőjét a rendvédelmi erőkkel szemben tanúsított ellenállás gyanújával. Makszim Reznyiket vasárnap este, lakása közelében vették őrizetbe, jelenleg a rendőrkapitányságon tartják fogva. Olga Kurnoszova, az ellenzéki Egyesült Állampolgári Front nevű szervezet képviselője szerint a letartóztatás az orosz ellenzék hétfőre meghirdetett tiltakozó megmozdulásával kapcsolható össze. "A hatalom ezzel a módszerrel próbálja meg csökkenteni a tüntetés résztvevőinek számát" - mondta.

A Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok vezette Másik Oroszország ellenzéki koalíció Szentpéterváron tüntet hétfőn az előző napi elnökválasztás ellen. A hatóságok engedélye nélkül az ellenzék Moszkvában is tervez tiltakozó megmozdulást "Le a monarchiával és a trónutódlással" jelszóval.

Oroszországban vasárnap volt elnökválasztás, a nyertes a leköszönő elnök, Vlagyimir Putyin jelöltje, Dmitrij Medvegyev lett. A szavazatok közel 100 százalékának összeszámlálása után több mint 70 százalékot ért el. A szavazást azonban számos kritka érte. Nem csak a többi induló kiáltott csalást, hanem a voksolást figyelemmel kísérő nyugat-európai csoport is kritikusan nyilatkozott az általuk inkább népszavazásnak nevezett választásról. A térségbeli választásokat rendre ellenőrző Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem is küldött megfigyelőket.