Alakulóban a Földközi-tengeri Unió

Vágólapra másolva!
Kompromisszumot kötött Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár hétfőn az európai uniós tagállamok és a földközi-tengeri országok kapcsolatainak erősítését célzó Földközi-tengeri Unió tervéről.
Vágólapra másolva!

A két politikus hannoveri megbeszélésüket követően jelentette be az egyezséget, amelynek részleteit a következő uniós csúcsértekezleten ismertetik majd.

Merkel annyit elárult, hogy elképzelésük szerint a Földközi-tengeri Uniónak valamennyi EU-tagország tagja lenne.

Sarkozy először az elnökválasztási kampányban vetette fel a Mediterrán Unió tervét, s eredeti elképzelése szerint az Európai Unió modelljét szerette volna a Földközi-tengeri Unióra is alkalmazni.

A terv később ugyan felhígult, de Sarkozy kihagyta volna a Földközi-tengeri Unióból a nem földközi-tengeri európai uniós tagországokat, s az együttműködésbe csak a mediterrán országokat - köztük egykori saját észak-afrikai gyarmatait - vonta volna be, amelyek számára európai uniós pénzügyi forrásokból támogatást is biztosított volna.

Németország ezt ellenezte, megosztónak tartotta, mert megítélése szerint gyengítette volna az európai uniós tagországok közötti összetartást. A vita hozzájárult ahhoz, hogy a Sarkozy tavaly májusi hivatalba lépését követő átmeneti felmelegedés után megromlott a német-francia viszony.