A Bush-kormányzat titokban fegyveres puccsot készített elő a Hamász szélsőséges iszlamista palesztin szervezet ellen annak 2006-as választási győzelme után, hogy ezzel véres, palesztinközi válságot robbantson ki - állította kedden megjelent számában a Vanity Fair.

Az amerikai magazin bizalmas dokumentumokra, valamint palesztin és amerikai források megerősítésére hivatkozva azt írta, hogy George Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter megpróbáltak egy palesztin fegyveres erőt felállítani a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah híveinek irányításával a Hamász-kormány megbuktatására. A terv azonban kudarcot vallott, a Fatah-harcosok ugyanis nem hogy nem űzték el ellenségeiket a hatalomból, hanem elővigyázatlanságukkal lehetővé tették, hogy a Hamász teljes ellenőrzése alá vegye a Gázai övezetet - írta a Vanity Fair.

A Hamász szóvivője "Gazagate"-nek nevezte az amerikai magazin cikkét, amely szerinte azt is bizonyítja, hogy a Fatah az amerikaiak eszközévé vált és felelős mindazért, ami történt.