Szabadkezet kapott az izraeli hadsereg

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg az ország biztonsági kabinettje határozatának értelmében offenzívát indít a Gázai övezetben, hogy felszámolja az ott megbúvó palesztin szélsőségeseket, akik rakétákkal lövik a határ menti izraeli településeket.
Vágólapra másolva!

Szabadkezet kapott az izraeli hadsereg, hogy végképp leállítsa az ország ellen folytatott palesztin rakétatámadásokat. A határozatot a biztonsági kabinet hozta meg Ehud Olmert miniszterelnök és miniszterei jelenlétében. A határozat értelmében az izraeli hadsereg most egy mindenre kiterjedő szárazföldi offenzívára készül. Ugyanekkor a politikai vezetés nem zárkózik el a palesztinokkal folytatandó esetleges béketárgyalásoktól sem.

Condoleezza Rice, amerikai külügyminiszter szerint Izrael és a palesztinok nem zárkóznak el a béketárgyalások folytatásától. Az amerikai politikus ezt izraeli kollégájával, Cipi Livnivel tartott sajtótájékoztatásán jelentette be, hogy mindkét fél megerősítette tárgyalási szándékát. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy szerinte Izraelnek joga van a védekezésre a palesztin támadásokkal szemben. Livni azt hangoztatta, hogy a Palesztin Autonóm Hatósággal igyekeznek együttműködni a Hamászal szemben.

Palesztin információk szerint az utolsó egy héten legalább 130 palesztin halt meg, és 400 sebesült meg a Gázai övezetben.

Izrael a "Forró tél" elnevezésű hadművelettel határvárosai ellen indított palesztin rakétatámadásokra reagált.