Az EU amerikai vízummentességet akar minden tagállamának

2008.03.06. 23:34

Az Európai Unió vezetői arra próbálták rávenni csütörtök este Brüsszelben az amerikai külügyminisztert, hogy az Egyesült Államok biztosítsa a vízumkötelezettség nélküli beutazás lehetőségét minden uniós tagállam polgárai számára.

"Minden EU-tagállam korlátozások nélküli beutazást akar az Egyesült Államokba" - mondta újságíróknak Dimitrij Rupel, az unió soros elnökségét adó Szlovénia külügyminisztere, mielőtt - más EU-vezetőkkel együtt - megbeszélést kezdett Condoleezza Rice-szal, aki előzőleg Brüsszelben részt vett a NATO külügyminiszteri értekezletén. Az esti megbeszélés kimeneteléről egyelőre nem hangzott el tájékoztatás egyik fél részéről sem.

Csehország a minap ellenérzéseket váltott ki Brüsszelben azzal, hogy külön, kétoldalú megállapodást kötött az amerikaiakkal azokról a - terrorelhárítási célú - adatszolgáltatási kötelezettségekről, amelyek alapján a cseh állampolgárok számára megadható lesz az amerikai vízummentesség. Az EU irányítói szerint az unió jobb feltételeket tud kialkudni, ha egységesen lép fel, és az egyes, amerikai vízummentességet még nem élvező tagállamok nem kötnek különmegállapodást.

Az unió képviselői a jövő héten Szlovéniában találkoznak Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszterrel, hogy részletesen megbeszéljék vele az uniós polgárok vízummentes amerikai beutazásának feltételrendszerét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK