Nicaragua is megszakította diplomáciai kapcsolatait Kolumbiával. A komoly amerikai támogatással bíró latin-amerikai országra egy, az ecuadori határt megsértő rajtaütése miatt haragszanak szomszédai. Az akcióban egy balos gerillavezérrel végeztek a kolumbiai katonák.

Nicaragua is megszakítja diplomáciai kapcsolatait Koumbiával - jelentette be Daniel Ortega nicaraguai elnök. Kolumbia viszonya előzőleg Ecuadorral, és Venezuelával is erősen leromlott, miután katonái ecuadori területen végeztek egy kolumbiai gerillavezérrel. A két ország csapatokat is vezényelt Kolumbiával közös határaikra.

"Alvaro Uribe elnök politikai terrorizmusa miatt szakítjuk meg a kapcsolatot" - közölte Ortega, miközben vendégül látta Managuában az ecuadori elnököt. Rafael Correa sorra járja a latin.-amerikai államokat, hogy rávegye őket, ítéljék el a kolumbiaiak határsértő akcióját.

A rajtaütésben megölték Raul Reyest, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egyik vezérét, és 16 társát. A lépést elítélete Ecuador és Venezuela is, előbbi 3200, utóbbi 9000 katonát vezényelt kolumbiai határára.

A válság diplomáciai megoldására a pénteken nyílhat esély, amikor a latin-amrikai vezetők Dominikéban gyűlnek össze a Rio Csoport csúcstalálkozóján - írja a BBC.