Meghalt az auschwitzi haláltábor egyetlen brit foglya

Vágólapra másolva!
Pénteken, 97 éves korában elhunyt Leon Greenman, az auschwitzi haláltábor egykori egyetlen brit foglya - közölte a Londoni Zsidó Múzeum. A II. világháború után Greenman 1946-tól kezdve rendszeresen találkozókat szervezett - elsősorban iskolás gyermekeknek -, hogy beszámoljon a náci koncentrációs táborban átélt borzalmakról.
Vágólapra másolva!

Később könyvet írt, Egy angol Auschwitzban címmel, és öreg koráig folytatta előadásait. 1988-ban II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntette őt ki a rasszizmus ellen folytatott küzdelmének elismeréséül.

Az 1910-ben, Londonban született Greenman ötéves korában szüleivel költözött Hollandiába, s 1935-ben holland nőt vett feleségül. A pár Rotterdamban élt fiával, amikor a náci Németország megszálló csapatai 1943-ban az ő családjukat is Auschwitzba hurcolták. Feleségét, Esthert és hároméves kisfiukat, Barneyt megölték a táborban, de Greenmannek túlélte a háborút s megfogadta: egész életét annak szenteli, hogy a világ elé tárja azokat a borzalmakat, amelyeknek tanúja volt Auschwitzban és öt másik koncentrációs táborban, amelyet megjárt.

Greenmant a buchenwaldi táborban szabadította fel 1945 áprilisában a 3. amerikai hadsereg. Nem nősült újra és gyermeket sem hagyott maga után - közölte weboldalán a Londoni Zsidó Múzeum.