Szoros verseny várható a spanyol választásokon

Vágólapra másolva!
Spanyolországban vasárnap parlamenti választásokat tartanak, amelyeken szoros versenyfutás várható a kormányzó szocialisták és a konzervatív ellenzék között.
Vágólapra másolva!

A 35 millió szavazásra jogosult állampolgár 350 alsóházi képviselőt, a szenátus 264 tagja közül pedig 208-at választ meg Spanyolországban. A legutóbbi választás 2004-ben volt; akkor a jobboldal két periódus után veszítette el a hatalmat.

A hétfőn publikált utolsó közvélemény-kutatás szerint a José Luis Rodríguez Zapatero kormányfőt adó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) csekély előnnyel - mintegy 4 százalékkal - állt a Mariano Rajoy vezette konzervatív Néppárt (PP) előtt.

A választási kampány fő témája a 3,8 százalékról 2 százalékra lelassult gazdasági növekedés, a bevándorlók 2000 óta 1 millióról 4,5 millióra növekedett száma, valamint a baszk és katalán szeparatizmus volt. A kampányt pénteken gyilkos merénylet zavarta meg a Baszkföldön: egy szocialista párti politikust meggyilkoltak feltehetően baszk terroristák.

Az országos választásokkal párhuzamosan Andalúziában tartományi választást is tartanak. Az eredményeket még vasárnap este közzéteszik.