A kormánypárt győzött a spanyol választásokon

Vágólapra másolva!
A szocialista kormánypárt nyerte meg a vasárnap tartott spanyolországi választásokat. Abszolút többséghez nem jutottak, a rivális konzervatív párt növelheti képviselői számát.
Vágólapra másolva!

Újraválasztották a baloldali kormányt Spanyolországban vasárnap a szavazatszámlálás csaknem végleges, hétfőn közzétett eredménye szerint.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szavazatok 43,7 százalékát, a konzervatív Néppárt (PP) 40,1 százalékot kapott - közölte a voksok 95 százalékának ismeretében a madridi belügyminisztérium.

Ezzel az eredménnyel a szocialisták 169 képviselőt küldhetnek a parlament alsóházába, öttel többet, mint 2004-ben. Abszolút többséghez azonban nem sikerült jutniuk a 350 tagú testületben, ennek biztosítására kisebb, regionális pártokkal kell szövetségre lépniük. A PP 148-ról 153 növelheti képviselői számát.

A második ciklusban Zapaterónak, a miniszterelnöknek olyan feladatokkal kell szembenéznie, mint a lassuló gazdasági növekedés, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet tevékenységének újraéledése és a bevándorlók helyzete körüli viták.

"A spanyol nép egyértelmű választ adott és amellett döntött, hogy egy új korszak kezdődjön, egy nyugodt, konfrontáció nélküli korszak" - mondta José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő a győzelmet ünneplő támogatóinak tömege előtt.

Mariano Rajoy, a PP kormányfőjelöltje elismerte a PSOE győzelmét és gratulált Zapaterónak újraválasztásához. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a parlamenti pártok közül a PP frakciója gyarapodott a legtöbb taggal a választás eredményeként.