Beiktatták Malajzia miniszterelnökét

Vágólapra másolva!
Letette a hivatali esküt hétfőn a maláj kormányfő, aki most kezdi második ötéves ciklusát a drámaian megfogyatkozott parlamenti többség élén. Az öt évtizede kormányzó Nemzeti Front még sohasem ért el olyan rossz eredményt, mint a szombati előre hozott választásokon.
Vágólapra másolva!

Abdullah Ahmad Badawi miniszterelnököt ünnepélyes körülmények között, a Kuala Lumpur-i királyi palotában iktatták be hivatalába hétfőn a maláj uralkodónak, Mizan Zainal Abidinnak és a kormány tagjainak jelenlétében.

A Badawi mögött álló pártszövetség, az országot öt évtizede kormányzó Nemzeti Front a szombati előre hozott választásokon eddigi legrosszabb eredményét érte el.

A 2004-ben nyert 91 százalékos többséggel szemben csak a mandátumok 63 százalékát szerezte meg a Nemzeti Front. Ezzel 1969 óta először veszítette el kétharmados többségét. Emellett a 13 szövetségi állam közül ötben alul maradt iszlamista, valamint reformer ellenzéki pártokkal szemben.

A politikus a pártjából érkező, távozására vonatkozó felszólítások ellenére ismét vállalta a kormányfői megbízatást, politikai jövőjét ennek ellenére továbbra is kétségesnek tartják.