Perelné a magyar államot a romániai Gozsdu Alapítvány

Vágólapra másolva!
Pert készül indítani a magyar állam ellen a romániai Gozsdu Alapítvány, amelynek vezetősége a román állam támogatását is meg akarja szerezni szándékához - jelentette be hétfőn Laurentiu Streza, Erdély ortodox metropolitája. Az alapítvány állami anyagi segítségre vár a per megindításához.
Vágólapra másolva!

A román egyházi vezető a nagyszebeni székhelyű romániai Gozsdu Alapítvány elnöke is egyben. Streza szerint az alapítvány támogatót is keres, mivel nincs pénzük a per költségeinek fedezésére. A román alapítvány a XIX. század második felében Budapesten sikeres ügyvédként dolgozó Emanuil Gojdu (Gozsdu Manó) vagyonát követeli magának.

"Ha a román állam csatlakozik hozzánk, akkor megtesszük a jogi lépést a magyar állam ellen, amely birtokolja jelenleg a vagyont" - hangoztatta Streza, akit a Rompres hírügynökség idéz.

Az egyházi vezető szerint a szebeni alapítvány néhány milliárd eurót szeretne visszaszerezni még akkor is, ha a Budapest központjában található nyolc ingatlant már eladta a magyar állam. Streza szerint emiatt az ingatlanok visszaszerzésében nem reménykednek, de - mint fogalmazott - kártérítést követelnek majd az épületek értékének felbecsülése alapján. Hozzátette: az egykori ügyvédnek a bankban is volt pénze, ami "bármikor bizonyítható".

Streza utalt a román-magyar Gozsdu Közalapítványra is, amelynek működtetéséhez a román és a magyar állam 200-200 ezer euróval járult volna hozzá. Szerinte ez nevetséges összeg a Gozsdu-vagyon valós értékéhez képest, amely "több milliárd euróra rúghat".

A közalapítvány létrehozásáról a 2005-ös román-magyar kormányülésen döntöttek. A magyar Országgyűlés már 2005 novemberében elfogadta a megállapodást, a bukaresti törvényhozó testület azonban a múlt héten azt a törvényjavaslatot hagyta jóvá, amely elutasítja a Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról szóló megállapodást.