Pusztító vihar ostromolja a brit és francia partokat

Vágólapra másolva!
Több mint tízezren maradtak áram nélkül az angliai Cornwall és Devon grófságokban, valamint Walesben, miután odaért a 130 kilométeres széllökésekkel járó vihar. A part menti vidéken tengerárveszéllyel számolnak. Dél-Anglia legnagyobb kikötőjében áll a forgalom. A heves széllel járó ítéletidő a francia partokat sem kíméli, itt egy ember meghalt, egy hajó zátonyra futott, egy üdőfalut pedig tengerár öntött el.
Vágólapra másolva!

Anglia és Wales után Franciaországot is elérte hétfőn az északnyugati irányból óránként 120-150 kilométeres széllökésekkel érkező vihar. Az ítéletidőben egy fiatalember a tengerbe veszett, egy holland teherhajót pedig Bretagne partjainál ért baleset.

A a viharos erejű szél tizenkét méter magasra korbácsolta fel az Atlanti-óceán hullámait hétfőre virradóra Bretagne partjainál. Egy 26 éves fiatalember a Brest közelében található Relecq-Kerhuon kikötőjében esett a vízbe halászbárkájáról, amelyet egy hullám felborított. Holttestét néhány száz méterrel arrébb egy folyó torkolatában találták meg hétfőn reggel. Eddig ő az egyetlen áldozata a viharnak, amely a brit és a francia partokon söpört végig.

Hajó a zátonyon

Sables d'Oloone strandján hétfő hajnalban egy 88 méter hosszú holland teherhajó futott homokzátonyra a vihar miatt. Személyi sérülés nem történt, és mivel az Artemis rakomány nélkül közlekedett, szennyezés sem fenyeget. A megfeneklett hajó tömegeket vonzott a tengerpartra. A hatóságok még a kora esti dagály előtt megpróbálják levontatni a homokzátonyról.

A vihar ezen kívül áttörte egy üdülőfalu védőgátját hétfő hajnalban Brest közelében. Több tucat házat öntött el a víz. A tűzoltókat kétszáz alkalommal riasztották Finistere és Morbihan megyékben az árvíz és a viharban leszakadt ágak miatt autóikba szorult emberek. Több száz telefon érkezett az elsősegély számokra megsérült háztetők, elektromos és telefonkábelek miatt.

További viharok

Az ország északnyugati területén a szárazföldet nagyobb szigetekkel összekötő hidakat lezártak a forgalom elől. A vihar Franciaország belsejét sem kíméli. A Météo France további viharokat jelzett előre hétfő estére, így a 96-ból 41 megyében kedd reggelig viharkészültség van érvényben.

Az ítéletidő jelentős károkat okozott Anglia és Wales délnyugati vidékein is. Az atlanti eredetű viharra, napokkal ezelőtt figyelmeztették a lakosságot.

Az óceán felől betörő viharzóna óránként 110-130 kilométeres széllökésekkel érkezett. A BBC szerint tizenegyezer háztartás maradt áram nélkül az angliai Cornwall és Devon grófságokban, illetve Walesben, miután a szél leszaggatta a vezetékeket vagy fákat döntött rájuk.

Tengerárveszély

Hétfőn délelőtt már az ország beljebb fekvő térségeiben, így Londonban is érezhető volt a vihar közeledte. A brit fővárosban erős szél és szakadó eső fogadta a reggeli csúcsforgalomban munkába igyekvőket.

A hatóságok figyelme azonban elsősorban a part menti vidékekre összpontosul, itt ugyanis komoly tengerárveszéllyel jár az alacsony nyomású viharzóna és az ilyenkor szokásos, egyébként is magas dagály egybeesése. Cornwallban, Devonban és Walesben több part menti településen emberek százait költöztették ki a közvetlenül tengerre néző épületekből.

Walesben számos utat le kellett zárni. A vonatközlekedésekben késésekre számítanak. Vasárnap este a British Airways több rövid távú, helyi járatot törölt, melyek a Heathrow repülőtérről indultak volna. Dél-Anglia legnagyobb kikötőjében, Portsmouthban - ahonnan Franciaországba és Spanyolországba közlekednek menetrendszerű kompjáratok - áll a forgalom.

A legrosszabb idő hétfő délután várható. A vihar az előrejelzések szerint szerdáig is eltarthat.