Nem tudja tartani Obama tyúklépéseit Clinton

Vágólapra másolva!
Rossz estéje volt kedden Hillary Clintonnak: Barack Obama a papírformának megfelelően elhozta előle a legjelentősebb fekete lakossággal rendelkező állam, Mississippi szavazóinak nagy többségét, de kihirdették a múlt kedden tartott texasi előválasztás végeredményét is, ami alapján ott is Obama nyert, igaz, csak egy hajszállal. Clinton továbbra sem elég átütő, Obama apránként lépi le a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben.
Vágólapra másolva!

Barack Obama nyerte a kedd éjszakai amerikai előválasztást Mississippiben. Obama a szavazatok 59 százalékát kapta riválisa, Hillary Clinton 39 százalékával szemben (a feldolgozottság 92 százalékos).

Bár Mississippi nem nagy állam, mindössze 40 küldöttet ad a nyár végi elnökjelölt állító demokrata pártgyűlésre, jelentőségét mégis felértékeli a demokrata jelöltségért vívott óriási harc. Obama és Clinton több mint egy hónapja szoros és fordulatos versenyben van.

Apránként halad Obama

A február 5-iki szuperkedden (amikor egyszerre 24 államban tartottak előválasztást) nagyjából döntetlenre végeztek, ami nagy lökést adott a jóval esélytelenebbnek tartott Obamának: a volt illinoisi szenátor beindult, ezután 11 előválasztást nyert meg zsinórban és elképesztő sebességre kapcsolt kampánygépezete is, rengeteg támogatást kapott. Igaz, hogy nem nagy államokat vitt el, de a sok apró lépéssel látványos előnyt szerzett. Március 4-én Clinton Ohio megszerzésével javított (Ohio nagy, sok küldöttet adó állam, így ez felértékeli győzelmét), de áttörést megint nem tudott elérni, azóta pedig megint Obama a jobb, aki vasárnap elvitte Wyoming 61 százalékát, most pedig Mississippiben leckéztette a volt first ladyt.

"Minden állam szavazóit igyekszünk rendületlenül biztosítani afelől, hogy változtatni szeretnénk ezen az országon. Mississippi lakói pedig egyértelműen feleltek erre" - jelentette ki a CNN szerint Obama kedden este.

Megosztott a fekete állam

Neki kedvezett ugyanakkor, hogy Mississippiben a legnagyobb (36 százalék) a fekete lakosság aránya az összes állam közül, és ők teszik ki a demokrata szavazók 70 százalékát is. A CNN felmérése szerint 91 százalékuk Obamát támogatta. A faji megosztottságot mutatja ugyanakkor, hogy a fehérek elsöprő többsége (több mint 70 százaléka) Clintonra voksolt. Csak Alabamában és Arkansasban volt ennyire fontos a szavazásnál a bőrszín.

Clinton közleményben gratulált Obama győzelméhez, de rögtön jelezte azt is, előre kell tekinteni, a hangsúly a következő előválasztáson van. Április 22-én, a pennsylvaniai előválasztáson 158 küldött sorsa dől el.

Clinton kedvét ronthatja ugyanakkor, hogy kedden hirdették ki a múlt héten lezajlott texasi választás végeredményét is, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Hiába nyerte meg ugyanis Clinton az előválasztást, az állam küldötteinek egy részéről jelölő gyűlésen szavaztak, azaz olyan versenyben, ahol csak a párt adott államban bejegyzett tagjai voksolhatnak. Ezt Obama nyerte, ráadásul nagyobb fölénnyel, mint amivel Clinton meglépett tőle az előválasztáson, tehát Texast, ha csak hajszállal is, de Obama vitte el.

Nem jutnak dűlőre

A demokrata párt elnökjelöltségének megszerzéséhez 2025 küldött támogatását kell megnyernie valamelyik jelöltnek. Obama eddig 1608, Clinton pedig 1478 küldöttet gyűjtött a CNN számításai szerint. Igaz, ezek között olyan, úgynevezett szuperküldöttek is vannak (Obamánál 206, Clintonnál 238), akiknek a támogatása nem vehető biztosra, mert a szabályok szerint ők bárkire szavazhatnak, nem köti őket a delegáló államban lezejlott előválasztás végeredménye (szuperküldöttek minden államban vannak, ők a párt helyi vezetői, befolyásos emberei, körülbelül az össze küldött 20 százalékát teszik ki).