Egy kisgép okozott riadalmat Washingtonban

Vágólapra másolva!
Kis híján evakuálták szerdán a washingtoni Capitoliumot, mert egy Cessna típusú kisgép tíz kilométerre megközelítette az amerikai törvényhozás épületét. Az ötfokozatú terrorfenyegetettségi skálán rövid időre a második legmagasabb, narancssárga szintet rendelték el: a Capitoliumban tartózkodókkal közölték, készüljenek fel az épület kiürítésére.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Capitolium - különösen a 2001. szeptember 11-i repülőgépes terrormerényletek óta - a világ legjobban védett épületei közé tartozik.

Az egymotoros könnyű repülőgép állítólag egy észak-marylandi repülőtérről szállt fel, és rádió nélkül berepült a Capitolium körüli 50 kilométeres tiltott zónába. Két F-16-os vadászgép a törvényhozás épületétől északnyugatra, 10 kilométer távolságra, 550 méteres magasságban térítette el a Cessna 177-est, amely a vadászgépek "felügyelete mellett" egy virginiai repülőtéren szállt le 56 kilométerre nyugatra a Capitoliumtól. A pilótát kihallgatták.

Az amerikai kongresszusban a terrorfenyegettségi szintet narancsról citromsárgára, majd még lejjebb, zöld színűre, alacsony fokozatra csökkentették.

Az ügyről értesítették a Fehér Házat.