Hajlik a fegyverszünetre a Hamász

Vágólapra másolva!
Fegyverszünetet akar a Hamász a palesztinok és Izrael között, sőt az erre vonatkozó javaslataikat már el is juttatták a két fél között közvetítő Egyiptom képviselőinek - erről beszélt szerdán a Hamász-kormány vezetője. Állítólag Izrael is hajlandó lenne lemondani a Gázai övezetben végrehajtandó újabb hadműveletekről, ha a palesztinok sem folytatnák rakétatámadásaikat. Az izraeli hadműveletek még februárban kezdődtek a Gázai övezetben.
Vágólapra másolva!

Fegyverszünetet szorgalmazott Izrael és a palesztinok között, és fel is vázolta ennek feltételeit szerdán a Gázai övezetet irányító, nemzetközileg el nem ismert Hamász-kormány vezetője, Iszmáil Haníje. A gázai Iszlám Egyetemen tartott beszédében Haníje követelte, hogy Izrael vessen véget katonai műveleteinek a Gázai övezetben, oldja fel a palesztinokat sújtó gazdasági szankciókat és nyissa meg a határokat. A fegyvernyugvásnak kölcsönösnek és átfogónak kell lennie, egyidejűleg kell életbe léptetni, valamint Izraelnek is kötelező érvényű vállalásokat kell tennie, nemcsak a palesztin félnek - tette hozzá.

Izrael és a Hamász radikális palesztin mozgalom nem áll közvetlen kapcsolatban egymással. Az Egyesült Államok támogatásával Egyiptom próbál közvetíteni a két fél között, miután február 27-én - a palesztin rakétatámadásokra válaszul - az izraeli hadsereg hadműveletet indított a Gázai övezetben. A következő néhány nap alatt öt izraeli katona és több mint 130 palesztin vesztette életét a harcokban.

Haníje szerdán azt mondta, hogy a javaslataikat eljuttatták az egyiptomi közvetítőknek és most Izrael válaszára várnak. Az izraeli védelmi minisztérium egyik névtelenséget kérő tisztviselője kedden azt közölte, hogy Izrael hajlandó lemondani a Gázai övezetben végrehajtandó újabb hadműveletekről, ha a palesztinok felhagynak az Izrael elleni rakétatámadásokkal. Ezt a javaslatot már ismertették Egyiptommal is. Mindazonáltal Izrael fenntartja magának a jogot arra, hogy bármilyen palesztin támadás megakadályozásának érdekében már előzetes jelleggel beavatkozzon a Gázai övezetben.

Az utóbbi években a katonai műveleteket lezáró tűzszüneti egyezményeket Izrael és a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóság kötötte meg, de a megállapodások hatálya elvileg minden palesztin frakcióra, köztük a Hamászra is kiterjedt.