Lemondott a szexbotrányba keveredett New York-i kormányzó

Vágólapra másolva!
Lemondott szerdán a szexbotrányba keveredett New York-i kormányzó, Eliot Spitzer, akiről pár napja derült ki, hogy rendszeresen igénybe vette egy prostituált hálózat szolgáltatásait, pedig korábban fellépett a call girl-hálózatok ellen. A botrány elemi felháborodást váltott ki, nem egy demokrata párti politikus Spitzer fejét követelte.
Vágólapra másolva!

Lemondott Eliot Spitzer, a szexbotrányba keveredett New York-i kormányzó, aki szerdán a feleségével az oldalán szerdán jelentette be távozását. "Sajnálom, hogy nem tudtam megfelelni annak, amit elvártak tőlem" - mondta, és bocsánatot kért. A The New York Times hétfőn robbantotta a hírt: a demokrata párti kormányzó többször igénybe vette egy prostituált hálózat szolgáltatását.

Spitzer lemondása március 17-én, hétfőn hatályos. A New York-i kormányzói poszton eddigi helyettese, David Paterson váltja, aki a szövetségi állam első fekete kormányzója lesz.

A kormányzó az utóbbi napokban valósággal bújkált. Paterson azt mondta, hétfő dél óta semmit sem tud a kormányzóról. Akkor telefonon beszéltek. "Azt mondta számos okból nem nem mondott le, de ezeket nem részletezte. Utoljára ennyit hallottam tőle" - mondta. A kérdésre, hogy indultak-e előkészületek a kormányzóváltásra, Paterson azt válaszolta: "Senki nem beszélt nekem a kormányzó lemondásáról, és senki nem beszélt kormányzóváltásról."

Spitzer a nyilvánosságot is kerülte, kedden egész nap nem mozdult ki manhattani otthonából, holott riporterek tömege várta felbukkanását. A kormányzó csak egyszer, hétfőn szólalt meg: nem mondott le, nem is beszélt az ügy részleteiről, csak bocsánatot kért családjától és a közvéleménytől. Azt mondta, magánügyről van szó, és időre lesz szükség, hogy visszanyerje családja bizalmát - írta a The New York Times.

A 9-es számú ügyfél

Amerikát sokkolta a népszerű kormányzó érintettsége a prostituált-hálózatban. Kiderült ugyanis, hogy a kormányzó igénybe vette egy prostituált hálózat szolgáltatását. Az Emperors Club VIP nemzetközi call girl hálózat ellen vizsgálódó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelentése szerint Spitzer, a "9-es számú ügyfél" visszatérő kliens volt.

A The New York Times szerkesztőségi cikke szerint bár kevés olyan ember ellen indul bűnvádi eljárás, aki örömlányokhoz jár, a prostituált hálózatok ellen korábban legendás keménységgel fellépő Spitzer számára kevés mozgástér marad. A kormányzó ellen eljárást lehet indítani, ugyanis Amerikában tilos egy személyt prostitúció céljából egyik államból a másikba vinni. Ebben az esetben pedig ez történt: egy luxus prostituált New York-ból vonatozott Washingtonba, s ott találkozott Spitzerrel az előkelő Mayflower szállodában.

A New York-i közvéleményt és a politikai megfigyelőket Spitzer eddigi makulátlan múltja miatt döbbentette meg a botrány. A tisztviselő 2006-ban elsöprő győzelemmel szerezte meg a kormányzói posztot. Előzőleg 8 éven át a szervezett bűnözés elleni könyörtelen főügyészi fellépéséről vált ismertté.

Etikai reformmal kampányolt

A botrány árnya ugyanakkor rávetül Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiránsra is, akinek Spitzer közeli szövetségese, és támogatja is kampányát. Spitzer ráadásul egyike a szuperdelegáltaknak is - akik saját akaratuk szerint szavazhatnak majd a demokrata elnökjelölő nagygyűlésen.

Spitzert 2006-ban választották kormányzóvá, etikai reformmal kampányolt. Korábban főügyészként dolgozott New Yorkban, ahol csak a Wall Street-i seriffként emlegették - kitartóan küzdött a pénzügyi bűncselekmények ellen. Sikerei nyomán 2002-ben az "Év kereszteslovagja" címet kapta a Time Magazine-tól. Kormányzóként kemény álláspontot képviselt a porstituáltak ügyében is.