Zoran Djindjicre emlékeztek Belgrádban

Vágólapra másolva!
Szerbia öt évvel ezelőtt meggyilkolt miniszterelnökére, Zoran Djindjicre emlékeztek szerdán Belgrádban. A politikai gyilkosság háttere még mindig tisztázatlan.
Vágólapra másolva!

A néhai kormányfő Demokrata Pártjának, az abból kinőtt Liberális Demokrata Pártnak, s más, az úgynevezett djindjici örökséget felvállaló politikai erőknek a képviselői külön tartották meg gyászünnepségeiket, félig-meddig már a várhatóan május 11-én sorra kerülő parlamenti választásokra tekintve.

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége is megszólalt: nyilatkozatot tett közzé arról, hogy Zoran Djindjicet ugyan öt évvel ezelőtt megölték egy merénylő golyói, de a "djindjici gondolat" nem halt meg.

E gondolat mibenléte máig bizonytalan, ahogy az egykori miniszterelnök halálának körülményei is változatlanul homályosak.

A gyilkos lövéseket a kormányépületbe belépni akaró Djindjicre leadó Zvezdan Jovanovic Zvekit és a merénylet értelmi szerzőjének tekintett főnökét, Milorad Ulemek Legija ezredest, a szerb belügyminisztérium különleges alakulatának vezetőjét tavaly ugyan elítélték, de az ítélet után legalább annyi kérdés maradt megválaszolatlanul, mint ahányat megnyugtatóan lezártnak tekintettek a bírók.