Eutanáziát kér egy haldokló francia beteg

Vágólapra másolva!
Egy különösen ritka daganatos betegségben szenvedő francia nő azzal a kérelemmel fordult a dijoni bírósághoz, hogy engedélyezzék számára az eutanáziát. Az igazságügy miniszter szerint a bíróság várhatóan elutasítja a kérést, Franciaországban ugyanis tilos az aktív eutanázia.
Vágólapra másolva!

Egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő 52 éves francia nő a bíróságtól kéri, hogy engedélyezzék számára a Franciaországban egyébként tiltott eutanázia alkalmazását.

Chantal Sébire 2002 óta tudja, hogy egy nagyon ritka daganatos betegségben szenved: az arcüregében keletkezett tumor miatti fájdalmai állandósultak, az arca pedig eltorzult. Az elmúlt húsz évben mindössze kétszáz hasonló esetet jegyeztek fel a világon.

A dijoni bíróság hétfőn határoz a kérelemről. A Dijon közelében élő egykori tanítónő két héttel ezelőtt először a sajtóban kérte, hogy segítsék méltósággal meghalni, mert nem bírja tovább elviselni, hogy fia és két lánya szenvedni lássák. Nicolas Sarkozy államfőhöz is eljuttatott egy videóüzenetet, amelyben a betegek jogairól szóló törvény módosítását kérte.

Az öngyilkosságot elutasító asszony - aki hajlandó lenne Svájcba, Belgiumba vagy Hollandiába utazni, ahol az aktív eutanázia engedélyezett - azt szeretné, ha a francia igazságszolgáltatás is felelősséget vállalna a kérdésben. Francois Fillon miniszterelnök közölte: Franciaországban bizonyos esetekben lehetséges egy beteget "hagyni meghalni", de az aktív eutanázia nem engedélyezett.

Ha a bíróság elutasítja Chantal Sébire kérelmét, a kormányfő szerint az egyetlen elfogadható megoldás a beteg kómába helyezése marad. Rachida Dati igazságügyi miniszter - aki határozottan ellenzi az aktív eutanázia engedélyezését - biztos abban, hogy a bíróság elutasító választ ad a kérésre.