Szexért kínálnak párizsi albérleteket

Vágólapra másolva!
A növekvő albérleti díjakat kihasználva egyre több egyedülálló ötvenes francia férfi adja ki szexuális szolgáltatásért cserébe lakását - állítja egy riporter, aki szerint ezt elsősorban a szegény körülmények között élő egyetemista lányok veszik igénybe. A botrányt egy nevét nem vállaló, 19 éves egyetemista könyve indította el, amelyben leírta, hogy a megélhetési kényszer miatt lett prostituált.
Vágólapra másolva!

Az egyre égetőbb francia lakáshiányt kihasználva országszerte növekszik az olyan morbid albérlethirdetések száma, amelyekben a főbérlő pénz helyett - elsősorban szexuális jellegű - extra szolgáltatást kér női albérlőjétől - állítja egy újságíró, aki szerint ezek a hirdetések nem csak interneten, hanem a legnagyobb francia lapok hasábjain is megtalálhatók.

Ordine Millot annak érdekében, hogy állítását igazolja, közel fél évig keresett ilyen hirdetéseket és az azokat igénybe vevő albérlőket. A nyomozás során kiderült, hogy a hirdetések többségében az alacsonyabb bérleti díjak miatt az albérlőt lakástakarításra vagy a főbérlő ruháinak kimosására kötelezi. Akadtak viszont olyanok is, akik valóban szexuális szolgáltatások, például "havi két szeretkezés" reményében engedték el a bérleti díjakat.

A szexuális tartalmú hirdetéseket általában egyedül élő, ötvenes férfiak adták fel, akik így próbáltak extra szolgáltatásokat kicsikarni a nagyvárosokba költöző - a kollégiumi díjakat megfizetni nem tudó - egyetemista lányoktól. Az áldozatok sokszor nem merik elmondani az igazságot, arcukat nem vállalják, mert félnek a megbélyegzéstől.

Édes tanulmányok

A botrányt egy nevét nem vállaló, 19 éves párizsi egyetemista lány, Laura D. február végén megjelent könyve, az Én édes tanulmányaim indította el. Laura regényében leírja, miként vált megélhetési prostituálttá, csak azért, hogy fizetni tudja párizsi albérletét. "Az albérleti díjak 70 százalékkal magasabbak voltak, mint az az összeg, amit a szüleim havonta a tanulmányaimra tudtak fordítani" - állítja a szerző, aki saját bevallása szerint megbánta tettét.

Franciaországban a második világháború óta nem volt ilyen égető a lakáshiány, mint most - írja a BBC, amely szerint a párizsi albérletek díjai lassan az eget ostromolják. A fővárosban tanuló egyetemistáknak ez szinte megfizethetetlen. A városmagban egy átlagos kislakás albérleti díja az 1000 eurót súrolja (265 ezer forint), és ez a keresettel nem rendelkező fiatalok szerint - még ha többen bérelnek is egy lakást - ellehetetleníti mindennapos megélhetésüket.

Forrás: Getty Images
Ingyen albérlet havi két szeretkezésért

A kialakult helyzet enyhítése miatt több francia civil szervezet - mint a Csütörtök estea Jobb lakásokértvagy a Don Quijote gyermekei - is folyamatos tüntetésekkel próbál nyomást gyakorolni a kormányra és az ingatlanpiacra, hogy enyhítsék a drasztikusan magas lakásárakat. A franciák többsége - az angolokkal ellentétben - ugyanis elsősorban albérletekben él, a saját tulajdonú lakások száma alacsony. Sokan önkormányzati ingatlanokban élnek.

Christine Boutin lakásügyi miniszter elismerte, hogy joggal tüntetnek a civilek, ugyanakkor ígéretet tett a lakáshelyzet felülvizsgálatára.