Új magyar pártot jegyeztek be Romániában

Vágólapra másolva!
A bukaresti bíróság engedélyezte a székelyudvarhelyi polgármester kezdeményezésére létrehozott Magyar Polgári Párt bejegyzését. Az új párt indulhat a júniusi önkormányzati választásokon.
Vágólapra másolva!

Jogerős döntéssel engedélyezte pénteken egy bukaresti bíróság, hogy bejegyezzék a Magyar Polgári Pártot (MPP), amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alternatívája kíván lenni. A döntés lehetővé teszi a Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester által vezetett párt számára, hogy részt vegyen a júniusi romániai helyhatósági választásokon.

Korábban a bukaresti törvényszék döntött kedvezően a bejegyzésről. Az ügyész azonban fellebbezett, több magánszemély pedig perrel fenyegetett, ami késleltethette volna a párt megszületését. Román hírforrások szerint az ügyész azt kifogásolta, hogy a párt hivatalos neve magyarul is szerepel a szervezetalapító iratokban. Emellett azt állította, hogy a bejegyzéshez szükséges 25 ezer támogató aláíró névsorában több olyan személy szerepel, akiknek a nevét tudtuk nélkül használták fel az aláírásgyűjtők.

Indulnak a választáson

Az MPP ügyvédje szerint megalapozatlanok az ügyész állításai, ugyanis alapfokon a bíróság megállapította, hogy az aláírások rendben voltak, és az új szervezet teljesítette a bejegyzéshez szükséges törvényes feltételeket. A bíró végül elutasította az összes kifogást, és jogerősen engedélyezte az MPP bejegyzését.

A döntést követően Szász Jenő elmondta, hogy a romániai magyarság demokratikus berendezkedésének első napja lett március 14-e. Hozzátette: örül annak, hogy megteremtették a választás szabadságát a romániai magyarok számára. Szász szerint a bejegyzés az egész közösség sikere. A székelyudvarhelyi polgármester hangsúlyozta: az a céljuk, hogy minél több önkormányzati helyet szerezzenek a romániai helyhatósági választáson. Ugyanakkor rámutatott, hogy nemcsak Székelyföldön, hanem Erdély más régióiban is indítanak majd polgármester-, illetve községi, városi és megyei jelölteket.