Tibet: legalább tíz halott a zavargásokban

Vágólapra másolva!
Hivatalos kínai közlés szerint tíz, a tibeti emigráns kormány szerint száznál is több halálos áldozata volt a pénteki zavargásoknak Tibetben. Két évtizede nem volt olyan erős tiltakozás a kínai uralom ellen Tibetben, mint pénteken. Szombaton szemtanúk szerint tankok járőröznek Lhásza utcáin, gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben.
Vágólapra másolva!

Hivatalos kínai közlés szerint legalább tíz halálos áldozata és számos sebesültje volt a pénteki lhaszai erőszakos cselekményeknek. Az Indiában működő tibeti emigráns kormány szerint ennél jóval nagyobb az áldozatok száma, a "meg nem erősített információkra" hivatkozó közlemény legalább száz halottról számol be.

A szombaton Dharamszalában kiadott közlemény arról is hírt adott, hogy Tibet fővárosában rendkívüli állapotot vezettek be. Azonnali ENSZ-vizsgálatot is követelt szombaton a tibeti emigráns kormány. A kormány az "emberi jogok súlyos megsértésének" nevezte a kínai hatóságok pénteki erőszakos fellépését a tibeti tüntetők ellen. Ezek voltak a legvéresebb tibeti Kína-ellenes megmozdulások 1989 óta.

A Tibet kínai kormányzóságát idéző hírügynökség szerint az áldozatok valamennyien civilek, többségük kereskedő. Külföldiek nincsenek az áldozatok között - jelentette az Új Kína. A hatóságok a zavargások résztvevőit vádolták a halálesetekért. Egyúttal elnéző bánásmódot ígértek azoknak, akik hétfő éjfélig feladják magukat, "kemény büntetéssel" fenyegették azokat, akik nem így tesznek.

"A szakadárok összeesküvése kudarcra van ítélve. Keményen fellépünk ellenük a törvény eszközeivel" - hangsúlyozta Csiang Pa, az 1951 óta kínai fennhatóság alatt álló tartomány kormányzója. Szerinte a tüntetéseket "a dalai láma és klikkje szítja", és erre "elegendő bizonyíték" áll rendelkezésre.

Utazási ügynökségek arról számoltak be, hogy Tibetet péntek óta lezárták a külföldiek elől. A kínai biztonsági szervek viszont cáfolták, hogy Tibetben rendkívüli állapotot vezettek volna be. Lhaszából Katmanduba érkezett turisták elmondták, hogy a városközpontban legalább 40 katonai teherautó és 36 harckocsi járőrözik, Lhasza szinte valamennyi utcáját ellepték a kínai biztonsági erők, gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben.

Előző nap a kínai fennhatóság ellen tüntetők több rendőrségi- és tűzoltó járművet felborítottak és felgyújtottak, összevertek több rendőrt és tűzoltót is. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a helyi han nemzetiségű kínai civilek és tibeti szerzetesek is egymásra támadtak.

Szamdhong Rinpocse, a száműzött tibetiek miniszterelnöke azt mondta: reméli, hogy a kínai vezetés "könyörületesen és bölcsen" rendezi a tibeti helyzetet. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Peking miként vetett véget 19 évvel ezelőtt a Tienanmen téri demokratikus mozgalomnak.

Közben szombaton több tucat tüntető indult ismét útnak Tibetbe az indiai Dehrából, hogy így tiltakozzanak a pekingi nyári olimpiai játékok ellen. Csütörtökön egy hasonló menet több mintegy 130 tagját vette őrizetbe az indiai rendőrség, akik nem vettek tudomást a hatóságok tilalmáról. A letartóztatottakat két heti elzárásra ítélték.