A baloldal áll nyerésre Franciaországban

Vágólapra másolva!
Az első becslések szerint a választásra jogosultaknak a Franciaországban megszokotthoz képest alacsony, 65,5 százalékos részvétele mellett Nicolas Sarkozy államfő kormányzó jobbközép pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) vereséget szenvedett vasárnap a helyhatósági választások második fordulójában.
Vágólapra másolva!

A France 2 francia közszolgálati televízióban ismertetett exit poll eredmény szerint az ellenzék erősségeinek megőrzése mellett számos, hagyományosan jobboldali központnak tekintett város vezetését is megszerezte. Emellett az 1971 óta jobboldali vezetésű Toulouse-nak és Strasbourgnak - amelyet 1995 óta irányított a kormánypárt - szintén baloldali polgármestere lesz ezentúl. Az UMP-nek sikerült megtartania Marseille-t, Le Havre-ot és Bordeaux-t.

A szavazás eredménye elemzők szerint barométerként jelzi a tíz hónappal ezelőtt hivatalba lépett jobboldali államfő, Nicolas Sarkozy népszerűségének az elmúlt hónapokban bekövetkezett zuhanásszerű csökkenését.

A viszonylag jelentős távolmaradás arra utal, hogy a kormánypárti szavazók kisebb számban járultak az urnákhoz.

A Szocialista politikusok az eredményt azonnal Sarkozy elleni büntetőszavazatként értékelték. A májusi elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal a kormányt politikájának megváltoztatására szólította fel.

Jean-Francois Copé, az UMP nemzetgyűlési frakcióvezetője elismerte a vereséget, de visszautasította, hogy a szavazás a kormány megbüntetéséről szólt volna.

Francois Fillon kormányfő szerint nem lenne szerencsés "országos szintű tanulságokat" levonni az eredményből. Szerinte Franciaország politikai irányát a választók az elnökválasztáson és az azt követő nemzetgyűlési választásokon nagy többséggel határozták meg. Hozzátette: a kormány az üzenetet vette, de folytatja a reformokat, és fokozni kívánja a munkahelyteremtést és a vásárlóerő javítását célzó erőfeszítéseit.