Bevarrták a magyar drogfutárokat Ecuadorban

Vágólapra másolva!
Nyolc év börtönt kaptak drogcsempészésért magyar fiatalok Ecuadorban - írja a Népszabadság. A két - 35 hónapja előzetesben lévő - férfi azt állítja, kiszabadultak volna, ha a tiszteletbeli magyar konzulnak sikerül elhalaszttatnia a tárgyalást, amelyen megszületett az ítélet. Azt elismerik, hogy akár 12 évet is kaphattak volna, de szerintük egy friss törvény értelmében kiengedték volna őket - mint sok más hasonló cipőben járó foglyot - ha tárgyalás nélkül kihúzzák még két napig.
Vágólapra másolva!

Feltételesen szabadlábra kerülhettek volna azok a magyar fiatalok, akiket drogcsempészés miatt csuktak börtönbe Ecuadorban. A két fiatalt azonban az ecuadori magyar konzul jelenlétében nyolc év börtönre ítélték - írja a Népszabadság. A két magyar fiatal azt állítja, egy viszonylag friss ecuadori törvény alapján engedték volna ki őket. A törvény értelmében szabadlábra helyezik azokat a gyanúsítottakat, akiknek az ügyében még nem született ítélet, és több mint egy éve börtönben vannak. Ezt az intézkedést a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére hozták.

A lap szerint a két fiatal 35 hónapja volt már a quitói börtönben, amikor a csak don Paco Salvador néven emlegetett tiszteletbeli konzul jelezte nekik, hogy lesz tárgyalás. Kérték, intézze el, hogy halasszák el az eseményt, mert úgy tudják két nap múlva kiengednék őket. De a konzul azt mondta, mindenképpen megtartják a tárgyalást. A fiatalok nem tagadják bűnösségüket, azt mondják megérdemelték a büntetést, csak azt sajnálják, hogy sokan mások szabadlábra kerülhettek, ők meg nem.

Csempéznek

Mint egyikük a Népszabadságnak elmondta, viszonylag jó soruk van a börtönben. Gazdag foglyok celláit szokták csempézni és festeni, az így szerzett jövedelemből pedig jobb körülményeket vásárolhattak maguknak: egy arab fogoly 600 dolláros zárkájában bérelnek helyet. Öreg raboknak számítanak, nem piszkálják már úgy őket, mint szokták az európai foglyokat az ecuadori börtönökben.

Francisco Salvador Moral, a tiszteletbeli konzul azt mondta a lapnak, hogy a tárgyaláson jelenlétének is szerepe volt abban, hogy a fiatalok nem kaptak 12 évet - amennyit kaphattak volna. Ráadásul a két férfi eliserte bűnösségét, és nem kérte azt, hogy hazájában tölhesse le a büntetést. Szerinte azért, mert az Interpol is érdeklődik irántuk.

A konzul úgy tudja, hogy az említett törvény a szabadlábra helyezésről még csak most készül. ennek azonban ellentmond, hogy tavaly októberben egy magyar foglyot már ez alapján engedtek ki. Ő 2004 óta volt lecsukva ítélet nélkül - olvasható a Népszabadaságban.