Hétfőn írhatják alá az amerikai vízumnyilatkozatot

Vágólapra másolva!
Hétfőn írhatják alá a magyar és amerikai diplomaták azt az egyetértési nyilatkozatot, amely a kezdő lépés az amerikai vízummentesség felé. A magyar fél azt reméli, hogy a végleges megállapodást még idén tető alá hozhatják az USA-val, és jövőre vízummentesen utazhatunk majd.
Vágólapra másolva!

Várhatóan hétfőn írja alá Magyarország és az Egyesült Államok az egyetértési nyilatkozatot vízumügyben. A Washingtonban folyó amerikai-magyar egyeztetések pénteken kezdődtek. A magyar diplomácia arra törekszik, hogy a végleges egyezményt még az idén aláírják, és jövőre már vízum nélkül utazhassunk az Egyesült Államokba. Szlovákia és Litvánia is hasonló nyilatkozat aláírására készül, Csehország, Észtország és Lettország pedig már aláírt ilyen egyezséget.

Az egyezkedésnek azonban veszélyei is vannak. Egyrészt az Európai Unió nem nézi jó szemmel a háta mögött folyó alkudozást, jóllehet a régebbi tagállamok állampolgárai már vízummentesen utazhatnak. Emellett aggályokat vethet fel az is, hogy az Egyesült Államokba utazóktól jóval több személyes adatot követelnek, mint amennyit az unió elfogadhatónak tart. Az egyezkedések eredménye még ismeretlen, de a pesszimista verzió szerint még bankszámlánk számát és étkezési szokásainkat is be kell majd vallanunk a vízummentességért cserében.