Elnézést kértek bulvárlapok Madeleine szüleitől

Vágólapra másolva!
Két brit bulvárlap nyilatkozatban kért elnézést az eltűnt skót kislány, Madeleine McCann szüleitől, amiért több cikkükben is azt sugalmazták, a házaspárnak köze lehet gyermekük halálához. A bocsánatkéréssel tettek eleget a McCannékkel kötött peren kívüli egyezségnek. A portugál rendőrség azonban továbbra is a házaspárt gyanúsítja.
Vágólapra másolva!

Elnézést kért szerdán két brit bulvárlap a csaknem egy éve eltűnt skót kislány, Madeleine McCann szüleitől, amiért számos cikkben utaltak esetleges bűnösségükre. A brit sajtó zöme - bár többször megjelentek értesülések a házaspár bűnösségét alátámasztó nyomokról - soha nem kezelte gyanúsítottként a szülőket. Ez alól az Express Newspapers lapcsoport két napilapja, a Daily Express és a Daily Star, illetve a vasárnapi megjelenő két testvérlap, a Sunday Express és a Star on Sunday volt a kivétel. Ezekben összesen száznál is több olyan cikk jelent meg, amelyek azt sugallták, McCannéknek közük lehet a kislány még nem bizonyított halálához.

A szülők rágalmazási pert indítottak az Express-lapok ellen, azonban peren kívül megállapodásuk szerint a két napilap szerdai száma első oldalon, azonos szöveggel elnézést kérő nyilatkozatot tesz közzé. Eszerint elismerik: semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, hogy a szülők okozhatták az eltűnt kislány halálát, ahogy arra több cikk is utalt. Emellett az Express-csoport - részletesen nem ismertetett, de jelentős összegűnek nevezett - kártérítést is fizet, amelyet a házaspár a Madeleine felkutatásának finanszírozására létrehozott alapba utal át.

A portugál rendőrség közben továbbra sem vonta vissza a hivatalos gyanúsítást, miszerint McCannék a nyugodt vacsora érdekében esetleg altatót adhattak a kislánynak, aki emiatt halt meg, a holttestétől pedig valahogy megszabadultak.

Az idén ötéves Madeleine-nek tavaly május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában. A gyermek - két kisebb testvérével - a szobában aludt, miközben a szülők a szállodától néhány méterre, baráti társasággal vacsoráztak. Az esetet óriási nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség tavaly szeptemberben a kislány orvos szüleit, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben.