Lemondott a moldovai kormány

2008.03.19. 14:16

A hatalmon lévő kommunisták alakíthatják meg az új kormányt Moldovában, miután a kormányfő szerdán bejelentette a jelenlegi kabinet lemondását. Vasile Tarlev hét évig volt miniszterelnök.

Lemondott a moldovai kormány. Ezt Vasile Tarlev miniszterelnök jelentette be a kabinet ülésén, amelyen részt vett Vladimir Voronin elnök is. "A kormány sokat tett az elmúlt néhány évben, de eljött az idő, amikor új emberekre és új megoldásokra van szükségünk" - idézte a moldovai kormányfő szavait a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség.
   
Az új kabinet alakításáról először a kormányzó kommunista párt frakció alakítja ki álláspontját, a kijelölt új miniszterelnököt ezután a parlament bízhatja meg a kormányalakítással. A parlamenti jóváhagyás azonban nem kétséges, miután a Kommunisták Moldovai Pártja 56 mandátummal rendelkezik a 101 tagú moldovai törvényhozásban.
   
A Románia és Ukrajna által közrefogott Moldovában évek óta találgatták, hogy a kommunisták esetleg új kormányt alakítanak. A lépés azóta vált szinte bizonyossá, hogy Vladimir Voronin elnök a kormánypárt múlt szombati kongresszusán kijelentette: "az emberek belefáradtak abba, hogy mindig ugyanazokat az arcokat látják ugyanazokon a posztokon".
   
Vasile Tarlev hét éve, a kommunisták hatalomra kerülése óta állt a moldovai kormány élén, s ezzel a leghosszabb ideig volt miniszterelnök az egykori szovjet köztársaság 1991-es függetlenné válása óta. Hivatali ideje alatt mindvégig küzdött azzal, hogy megpróbálja megoldani az ország konfliktusát a többségében oroszok lakta Dneszteren túli területtel, amely 1990-ben egy rövid háborúban szakadt el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK