Bloggal vadászik új munkatársakra a Sin Bét

Vágólapra másolva!
Kedvcsinálónak szánt blogot indított a Sin Bét. Az izraeli titkosszolgálat munkatársainak bejegyzéseivel szeretne jól képzett munkatársakat csábítani a céghez az egyre erősődő munkaerő-piaci versenyben.
Vágólapra másolva!

Blogot indított az izraeli Sin Bét - a világ titkosszolgálatai közül elsőként. A vasárnap, ivritül indított lapon a szervezet névtelen, árnyképükkel és nevük első kezdőbetűjével jelölt munkatársai számolnak be kalandjaikról - ügyelve arra, hogy az akciók fontos részletei titokban maradjanak. Ehelyett inkább úgy írnak ezekről, mintha egyszerű hétköznapi munkát végeznének, hogy kedvet csináljanak a csatlakozáshoz a jól képzett fiatalok körében.

A Sin Bét informátorhálózata, ügynökei, le- és kihallgatásai a palesztin fegyveresek ellen folytatott harc kulcselemei. A bejegyzésekben azonban az Associated Press beszámolója szerint nincs túl sok nyoma a hazafias kiszólásoknak, elsősorban a fizetésükkel és családjukkal foglalkoznak a szervezet technológiai részlegében, nem pedig a csatatéren dolgozó blogolók. Az egyk 34 éves, Y-nal jelzett blogger szerint ő általában este fél hétre ér haza, és fizetése "nem rosszabb, mint bármely más menő cégnél a piacon".

A titkosszolgálat 2006-ban indított kampányt, hogy tartsa a lépést az Izraelben egyre jobban felfutó high-tech cégekkel a jól képzett munkaerő megszerzéséért folytatott versenyben. Egy másik munkatárs szerint "az irodák nem annyira divatosak és modernek, mint a civil cégeknél", de nem rosszak - írja H.

A hozzászólók közül többen jelezték is, izgalmasabb bejegyzésekre számítottak, de még az egyik blogoló is azt írta, hogy amikor jelentkezett, arra számított, hogy egy olyan csapatban fog dolgozni, mint a 24 című amerikai tévésorozat terrorellenes egysége. Ehhez képest azonban "még csak nem is kaptam szirénát a kocsimra, és én is ülhetek a dugóban", de azért hozzáteszi: "ez a bejegyzés tíz másodpercen belül megsemmisíti magát".