Emberöléssel vádolják a Hankook vezetőjét

Vágólapra másolva!
Emberöléssel vádolják a dél-koreai Hankook vállalat vezetőjét, a jelenlegi munkaügyi minisztert és a szaktárca hat korábbi vezetőjét is a cég volt alkalmazottai, akik szerint a gyárakban használt vegyszerek miatt halt meg közel egytucat társuk az elmúlt másfél évtizedben. Volt, akit azért rúgtak ki, mert szervezete nem bírta a szennyeződést. A cég szóvivője szerint a Hankook folymatosan azon dolgozik, hogy a gyárakban dolgozó munkásokat megóvják a szennyeződésektől.
Vágólapra másolva!

A Hankook Tire Co. Ltd. volt alkalmazottainak egy csoportja szándékos emberöléssel vádolja a cég elnökét. Az egykori dolgozók a tucatnyi dolgozó halál miatt hét munkaügyi minisztert is bűnrészességgel vádolnak - közölte a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

Az utóbbi két évben 13 - többségében negyven évnél fiatalabb - gumigyári dolgozó halt meg rákban, szív- és érrendszeri betegségekben, vagy agyszélhűdésben. "A Hankook menedzsmentje évtizedekig tudott róla, hogy a munkavállalók tisztázatlan hátterű betegségekben szenvednek és kinyomozta, hogy a halálukat a gyárban használt oldószerek és mérgező vegyi anyagok okozhatták" - mondta a feljelentés benyújtása előtt Park Eung Yong, a Hankook Tire Oldószerek és Mérgező Vegyi Anyagok Áldozatainak Bizottságának képviselője. A volt alkalmazottak Cho Yang Rai cégelnököt szándékos emberölésre irányuló összeesküvéssel, hat korábbi és a jelenlegi munkaügyi minisztert pedig emberölésben való bűnrészességgel és hivatali kötelességmulasztással vádolják. A legfőbb ügyészségre eljuttatott beadvány szerint további 25 minisztériumi tisztviselő, külső szakértő, illetve Hankook-alkalmazott, összesen 33 személy felelős a gumigyári dolgozók haláláért.

Yu Jong-won, az áldozatok szövetségének egyik tagja elmondta, hogy 1992-től kezdve tíz éven át minden munkanapon toxikus vegyszerek kipárolgását lélegezte be a Hankook tedzsoni gyárában, ahol rengeteg oldószeres- és olajoshordó volt állandóan. Amikor kiderült, hogy magas a vérnyomása, agyszélhűdésben szenved, mentális problémákkal küszködik és elvesztette a nemzőképességét, akkor a vállalat felszólította, hogy mondjon fel. A különböző karcinogéneket, például fenolt és dioxint tartalmazó oldószerek könnyen párolognak és szétterjednek a levegőben, és a tüdőn keresztül bejutnak a közelben tartózkodók szervezetébe. "Egyszerűen belélegzed, miközben dolgozol. Aki erős, az bírja, de aki nem, az rákos lesz vagy agyszélhűdést kap" - mondta Yu, aki 2001-ben vonult nyugdíjba és 40 millió von (6,6 millió forint) kárpótlást kapott a kormánytól.

A minisztérium is vétkes

A volt dolgozók szerint a munkaügyi minisztérium is vétkes, mert nem lépett az ügyben, holott egy 2000-ben és egy 2005-ben végzett kormányzati vizsgálatból kiderült, hogy tudott az oldószerek káros hatásairól. Mindkét vizsgálat összefüggést mutatott ki a gyanús halálesetek és az anyagok között. A munkaügyi minisztérium mulasztását bizonyítja maga a tény is, hogy Yu kárpótlást kapott - állítják az egykori Hankook-alkalmazottak. "A minisztereknek élniük kellett volna a jogaikkal, és le kellett volna állítaniuk a termelést. Életeket menthettek volna meg" - mondta Park Eung Yong.

Az üggyel kapcsolatban végzett legutóbbi kormányzati vizsgálat eredményét februárban tették közzé. A jelentés utalt rá, de nem állította határozottan, hogy kapcsolat lenne a veszélyes gumigyári munkakörülmények és a halálozások között. A cég közleményben reagált, amelyben leszögezte, hogy "a Hankook Tire továbbra is eleget tesz minden jogi és egyéb kötelezettségének." A cég szóvivője szerint rangos kutatóintézetek bevonásával terveznek újabb tudományos vizsgálatokat a lehetséges okok - mint a magas hőmérséklet, a kipárolgások és mikroszkopikus nagyságú porszemcsék - feltárására.