Eutanázia-gyanús halálesetet vizsgálnak Franciaországban

Vágólapra másolva!
Holtan találták otthonában szerda este azt az 52 éves, gyógyíthatatlan beteg nőt, akinek aktív eutanázia iránti kérelmét a hét elején elutasította egy francia bíróság - közölte a francia belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Jean-Pierre Allachi dijoni államügyész tájékoztatása szerint a halál oka egyelőre ismeretlen, és olyan vérzésekre utaló jeleket sem találtak, amelyektől betegsége miatt rendszeresen szenvedett az asszony. Holttestére szerda este fél 8-kor találtak rá. A szükséges vizsgálatok elvégzése után csütörtökre ígért további részleteket az államügyész.

Chantal Sébire arca egy gyógyíthatatlan daganat miatt eltorzult, s a nő elviselhetetlen fájdalmakra panaszkodott. Két héttel ezelőtt három gyermeke támogatásával először a sajtóban kérte, hogy "segítsék méltósággal meghalni", mert nem bírja tovább elviselni, hogy családja szenvedni lássa. Nicolas Sarkozy államfőhöz is eljuttatott egy videoüzenetet, amelyben a betegek jogairól szóló törvény módosítását kérte.

Beadványában azt kérte a bíróságtól: engedélyezzék orvosai egyikének, hogy halálos adag altatót írjon fel neki, hogy "méltósággal vethessen véget az életének". A bíróság az érvényes jogszabályokra hivatkozva utasította el kérelmét.

Egy 2005-ös törvény értelmében Franciaországban bizonyos esetekben az orvosoknak lehetősége van leállítani egy végső stádiumba jutott gyógyíthatatlan beteg további kezelését annak előzetes írásbeli beleegyezésével, ha a kezelés már csak kizárólag a beteg mesterséges életben tartására szolgál.