Átképeznék az imámokat Szaúd-Arábiában

Vágólapra másolva!
Közel 40 ezer vallási vezető átképzését tervezik Szaúd-Arábiában - közölte egy szaúdi napilap, amely szerint az uralkodócsalád így fékezné meg a vallási fanatizmus terjedését. A kritikusok ellenben úgy vélik - amíg olyan ultrakonzervatív körök irányítják az országot, mint a jelenlegi kormány -, ez a terv kivitelezhetetlen - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia átképezné közel 40 ezer vallási vezetőjét, az imámokat - írja a BBC, amely szerint a kampány célja, hogy visszaszorítsák a vallási szélsőségeseket. A terv részleteit a szaúdi Al-Sark al-Avszát nevű napilap közölte. Az átképzés egy átfogó terv része, amelyet az uralkodócsalád kezdeményezésére indítottak el még néhány éve. A szaúdi lap szerint az uralkodó társadalmi változásokat sürget, és ezzel is szeretné elősegíteni a társadalom vallási önmérsékletét és az egymás iránti nagyobb megértést. Az átképzést a vallási minisztérium és az erre a célra létrehozott nemzeti párbeszéd központ végezné.

A központot öt éve hozták létre, hogy segítsen a mérsékelt iszlám tradíciók megismertetésében. A szaúdi társadalomban ugyanis egyre jobban tért hódít az a nézet, hogy a muszlim vallási fanatizmus ellen a védekezés önmagában mit sem ér.

Kritikus visszhangok

A szaúdi imámokat többször meggyanúsították már azzal, hogy arra buzdították a fiatalokat, álljanak be a nemzetközi iszlám dzsihád mozgalomba és térítsék erőszakosan a hitet a nem muszlimok körében. A BBC szerint emiatt közel ezer szaúdi vallási vezetőt bocsátottak el állásából az elmúlt években.

A szaúdi király család tagjaira amúgy is nagy nyomás nehezedik - elsősorban az Egyesült Államok részéről -, hogy értelmezzék újra a muszlim tanokat és fékezzék meg a vallási fanatizmust. A kritikusok szerint azonban ezek a kezdeményezések hamvába holt ötletek lesznek mindaddig, amíg olyan ultrakonzervatív körök irányítják az országot, mint a jelenlegi kormány.

A brit lap szerint ugyanis egy befolyásos vallási vezető kérésére csak a múlt héten bocsátottak el állásból két liberális írót, mert megkérdőjelezték az iszlám ortodox tanításait. A szerzők azt írták, hogy a muszlimok nem hajlandók megváltoztatni vallási nézeteiket.