A görög parlament megszavazta a nyugdíjreformot

Vágólapra másolva!
A nyugdíjrendszert átalakító törvényt, amely ellen hetek óta sztrájkokkal és tüntetésekkel tiltakoztak a munkavállalók, 151 szavazattal fogadták el 13 ellenében úgy, hogy a kormányzó konzervatívok egy képviselője betegség miatt nem vett részt az ülésen, de a 150 kormánypárti képviselőn kívül egy független képviselő is a jogszabály elfogadására szavazott.
Vágólapra másolva!

A 300 tagú képviselőház többi tagja tartózkodott, köztük az ellenzék vezető ereje, a szocialisták is, akik az ülés előtt megpróbálták összegyűjteni 180 képviselő támogatását, hogy a parlament írjon ki népszavazást a nyugdíjrefomról, mondván - ahogy Alekosz Alavanosz, a Baloldali Koalíció vezetője fogalmazott - "óriási szakadék tátong a kormány álláspontja és a társadalom akarata között". Végül nem sikerült a referendum kiíráshoz elegendő támogatót felsorakoztatniuk maguk mögé, annyit viszont elértek, hogy a parlament jövő héten rendkívüli ülésen foglalkozik a népszavazás kérdésével.

Kosztasz Karamanlisz kormányfő a nyugdíjrendszer megreformálását tette meg első számú célkitűzésének tavaly szeptemberi újraválasztása után. A reform keretében a jelenlegi 133-ról 13-ra csökkentik a nyugdíjpénztárak számát, munkára ösztönzik azokat, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt, egyszersmind szigorítják a korhatár alattiak nyugdíjba vonulásának feltételeit. A reform elemei nem egyszerre, fokozatosan lépnek hatályba.

A görög nyugdíjrendszer - amellett, hogy az öregedő népesség miatt évről évre többet kell költenie -, rendkívül széttöredezett és egyenlőtlen. Szakértők a 15 éven belüli összeomlását jósolták arra az esetre, ha addig nem történik változtatás. Egyes előrejelzések szerint a nyugdíjalapok éves hiányának mértéke idővel elérhette volna a 400 milliárd eurót, a mediterrán ország bruttó hazai termékének majdnem kétszeresét.

A szakszervezetek, amelyek azt hangoztatták, "vége a gondviselő államnak", és azt jósolták, az intézkedések a legalacsonyabb jövedelmű réteg életkörülményeinek romlásához vezetnek, december óta három, egész Görögországot megbénító általános sztrájkot szerveztek, de a kormány hajthatatlannak bizonyult.