Bizalmat szavaztak az új belga kormánynak

Vágólapra másolva!
A belga képviselőház bizalmat szavazott az új kormánynak. A szélsőjobboldal, a flamand szocialisták és a környezetvédők nem támogatták az ötpárti kormánykoalíciót.
Vágólapra másolva!

Bizalmat szavazott a belga képviselőház szombaton az Yves Leterme kereszténydemokrata flamand politikus vezette kormánynak. Az ötpárti kormánykoalíciót 97 képviselő támogatta és 48 szavazott ellene. A parlamenti választások után kilenc hónappal megalakult kabinetben a flamand és a vallon kereszténydemokraták, valamint a flamand és a vallon liberálisok mellett helyet kaptak a vallon szocialisták is.

Az új kormányt a szélsőjobboldali Flamand Érdek (Vlaams Belang), a flamand szocialisták és a környezetvédők nem támogatták. A flamand nacionalista N-VA pártalakulat vezetője tartózkodott. Az N-VA, amely Leterme flamand kereszténydemokrata pártjának szövetségeseként, azzal egy listán indult a választáson, a régióknak több jogkört biztosító államreformot követel. A Leterme vezette koalíció a következő hónapokra halasztotta a kormányalakítást hosszú időn át akadályozó probléma megoldását.

Az új kormányban 15 miniszter van, nyolc flamand, illetve hét vallon. A hét államtitkári poszt közül a vallonok ötöt kaptak. Belgiumban hosszú évek óta élő hagyomány, hogy a miniszterelnök flamand, de a tárcákat méltányosan igyekeznek elosztani.

A külügyminiszteri tisztet továbbra is Karel de Gucht flamand liberális politikus tölti be. Az új kormány megalakulásával távozik a politika élvonalából - bár a szenátusnak tagja marad - Guy Verhofstadt, aki a tavaly júniusi választások előtt kétszer négy éven át volt Belgium miniszterelnöke.