Rakétasorozatot lőttek ki ismeretlenek a szigorúan őrzött bagdadi zöld zónára vasárnap. A támadásban egyelőre nem tudni hányan sérülhettek meg. Eközben tíz katona halt meg egy észak-iraki nagyvárosban történt öngyilkos merényletben.

A BBC szerint 10-12 rakétalövedékek vagy aknavetőgránát csapódtt be vasárnap reggel Bagdad központjába, az úgynevezett zöld zóna területére. Az iraki főváros szigorúan őrzött kerületében van egyebek között az iraki parlament, a kormány és az amerikai nagykövetség épülete, valamint több ezer amerikai katona szállása.

A becsapódások után sűrű füstoszlop kezdett el gomolyogni, miközben amerikai katonai helikopterek köröztek a térség fölött - közölte Adam Brookes, a BBC tudósítója, aki szerint az első támadás jó negyedórán át tartott, majd egy másik követte négy óra múlva. Áldozatokról egyik esetben sem érkezett jelentés, a lövedékek anyagi kárt és tüzet okoztak. A Tigris-folyó nyugati partján lévő tíz négyzetkilométeres övezet elleni megismétlődő támadásokért az amerikaiak egy szakadár síita csoportot tartanak felelősnek, amely nem hajlandó elfogadni a vezére által tavaly megkötött tűzszünetet.

Eközben Irak északi nagyvárosában, Moszulban vasárnap egy merénylet tíz katona életét oltotta ki, 30 embert pedig megsebesített. Katonai források szerint az iraki hadsereg egyik laktanyája volt az öngyilkos merénylő célpontja, amelyet robbanóanyaggal megrakott teherautóval rohamozott meg, és a kapuőrséget legyűrve sikerült is bejutnia a területére, ahol felrobbant. Moszul az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ellen folytatott harc egyik központja. Januárban egy robbanás 60 emberrel végzett a városban.