Átlépte a négyezret az Irakban elesett amerikaiak száma

Vágólapra másolva!
Vasárnap este négy amerikai katona életét vesztette egy bagdadi merényletben. Ezzel a megszállás kezdete óta Irakban meghalt amerikaiak száma átlépte a négyezret.
Vágólapra másolva!

Négyezer fölé emelkedett azoknak az amerikai katonáknak a száma, akik iraki harcokban estek el vagy ottani erőszakos cselekményekben haltak meg azóta, hogy az Egyesült Államok öt éve megtámadta az arab országot. A veszteséglistát az AFP francia hírügynökség hozta nyilvánosságra saját összesítése alapján azt követően, hogy vasárnap este Bagdadban újabb négy katona vesztette életét egy merényletben.

Az amerikaiakon kívül a britek 175 katonájukat, a többi szövetséges ország kontingensei pedig 133 emberüket vesztették el azóta, hogy Irak ellen 2003. március 20-án megkezdődött az invázió.

Az amerikai haderő számára a tavalyi év volt a leggyilkosabb esztendő: 2007-ben 901 amerikai katona vesztette életét. A megelőző időszakban sem sokkal kevesebb amerikai katona halt meg Irakban: 2004-ben 849, 2005-ben 846, 2006-ban pedig 822.

A katonák negyven százaléka nem harcokban esett el, hanem merényletek végeztek velük. Mindez arra mutat, hogy az arab országban az erőszakos cselekményeket korántsem sikerült megfékezni - hívják fel rá a figyelmet az elemzők, akik emlékeztetnek arra is, hogy az amerikai katonák túlnyomó többsége, 3863 azt követően halt meg Irakban, hogy George Bush amerikai elnök 2003. május 1-jén az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó fedélzetén bejelentette: a hadművelet lényegi része lezárult.