Teljes kijárási tilalmat hirdettek Bagdadban

Vágólapra másolva!
Az iraki hatóságok háromnapos kijárási tilalmat rendeltek el csütörtökön Bagdadban, hogy megakadályozzák a Mahdi hadserege síita milícia és az iraki biztonsági erők közötti összecsapásokat.
Vágólapra másolva!

"Kijárási tilalmat rendeltünk el csütörtök este 23 órától (közép-európai idő szerint 20.00) vasárnap reggel 5 óráig. Meg akarjuk védelmezni a civileket" - közölte Kaszem Muszaui vezérőrnagy, a bagdadi iraki biztonsági erők szóvivője.

A kijárási tilalom - amelyet életbe lépése előtt egy órával jelentettek be - gyalogosokra és gépkocsikra egyaránt vonatkozik az al-Irakíja állami televízióban ismertetett közlemény szerint.

A Bagdadban és más iraki városokban a Muktada asz-Szadr radikális hitszónokot támogató milicisták és az reguláris erők között kedd óta tartó összecsapásoknak több mint száz halottja és több száz sebesültje volt.

Muktada asz-Szadr csütörtökön az erőszakos cselekmények "békés politikai megoldását" szorgalmazta - közölte nedzsefi irodája.

Núri al-Máliki iraki kormányfő csütörtökön közölte, hogy biztonsági erők a végsőkig harcolni fognak Bászrában a síita milíciával. A kormány által indított, háromnapos offenzíva ellenére csütörtökön a milicisták ellenőrzése alatt volt a dél-iraki város nagyobb része.