Olasz ügyészek hallgatták ki a montenegrói miniszterelnököt

2008.03.28. 20:14

Olasz ügyészek kihallgatták pénteken Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnököt egy kiterjedt cigarettacsempészési ügyben.

Az olasz ANSA hírügynökség jelentése szerint azzal gyanúsítják Djukanovicot, hogy évekkel ezelőtt engedélyt adott egy svájci férfinak havi ezer tonna cigaretta bevitelére, majd a Montenegróba érkezett cigarettákat motorcsónakokon átcsempészték Olaszországba az Adriai-tengeren keresztül.

Egyes jelentések szerint a volt Jugoszlávia ellen életbe léptetett nemzetközi szankciók érvényességének éveiben - 1992 és 1999 között - a 650 ezer lakosú Montenegrónak nem kis részben a több európai uniós országba irányuló cigarettacsempészet révén sikerült gazdaságilag fennmaradnia.

Djukanovic elismerte 2003-ban, hogy köztársasága előmozdította a cigaretta rajta átmenő tranzitkereskedelmét, de azt állította, hogy törvényesen jártak el e tevékenység során.

A montenegrói kormányfőhöz közel álló tisztségviselők közlése szerint a miniszterelnök kérte, hogy beszélhessen pénteken az ügyről a dél-olaszországi Bari város ügyészségének ügyészeivel. "Véget akarok vetni ennek az ügynek. Nem jó nekem, ha ez a probléma nyitott marad. Kész vagyok együttműködni az olasz igazságszolgáltatással" - mondta Djukanovic március 5-én, kevéssel azután, hogy február 20-án újra kormányfő lett. (2006 októberében lemondott tisztségéről, hogy üzleti ügyeinek élhessen.)

A bari ügyészek 2007 júniusában értesítették Djukanovicot és több munkatársát 1999-ben kezdett előzetes vizsgálataik során levont következtetéseikről, és értésükre adták, hogy kérni fogják bíróság elé állításukat.

Az olasz hírügynökség értesülése szerint azonban most az ügy Djukanovicra vonatkozó részének lezárását készülnek indítványozni az ügyészek, tekintettel arra, hogy gyanúsítottjuk miniszterelnökként mentelmi jogot élvez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK