Véres szavazásra készülhet Zimbabwe

Vágólapra másolva!
Az ellenzék tiltakozásokkal, a kormány teljes katonai mozgósítással készül a szombati zimbabwei elnökválasztásra. Szinte mindenki attól tart, és számos jel is arra mutat, hogy a 28 éve hatalomban lévő Robert Mugabe elnök - aki gazdasági romlásba vitte az országot - a csalástól sem riad vissza, hogy megtartsa hatalmát. Erre az esetre az ellenzék lázadással, az idős vezető cserébe fegyverrel fenyeget.
Vágólapra másolva!

Teljes készültségbe helyezték a zimbabwei biztonsági erőket. A kormány így készül fel a szombati elnökválasztás idejére bejelentett ellenzéki tömegmegmozdulásokra. A jelentések szerint a főváros, Harare utcáira tankokat, vízágyúkat vezényeltek. Vidéken is feltűnő a katonaság jelenléte, és gyakran látni a levegőben járőrőző harci repülőgépeket.

A készültség nem véletlen, az ellenzék utcai nagygyűléseket hirdetett, és azzal fenyegetőzik, hogy olyan megmozdulásokat szerveznek, mint Kenyában - ahol véres utcai összecsapásokba torkollott a tavaly decemberi elcsaltnak tekintett elnökválasztás -, ha az elnök megpróbál csalni a szavazáson.

Az elnökségért Robert Mugabe jelenlegi elnök, illetve két ellenzéki jelölt verseng egymással. Mugabe fő ellenfelei Morgan Tsvangirai, a Demokratikus Változásést Mozgalom vezetője, illetve Simba Makoni volt pénzügyminiszter, aki függetlenként indul. Csütörtökön közös közleményben jelezték aggodalmaikat a választások tisztaságát illetően.

Csütörtökön még mindig nem volt hiteles nemzeti szavazólista, és a BBC szerint sokan tartanak attól is, hogy a városokban nem lesz elég szavazóhelyiség. Kérdéses a jelöltek sajtóbeli megjelenésének kiegyenlítettsége is. A kormány azzal söpörte le ezeket az aggodalmakat, hogy az USA és Nagy-Britannia már előre eldöntötte, nem lesz tiszta a választás.

Sok jel mutat arra, hogy az 1980 óta hivatalban lévő 84 éves Mugabe nem engedi ki a kezéből a hatalmat, és megpróbálja elcsalni a választásokat. Választási megfigyelők szerint pártja, a Zanu-PF több millió plusz szavazólapot nyomtattatott ki, a falusiakat az élelemszállítmányok leállításával fenyegetik, illetve rendőröket állítanak a szavazóhelyiségekbe, hogy "segítsék" a szavazókat. A regisztrált szavazók között van ugyanakkor például Desmond Lardner-Burke, aki több mint száz éve született, megjárta Mugabe börtöneit, majd jó pár évvel ezelőtt Dél-Afrikában elhunyt.

Mugabe nyilvánosan is közölte, hogy az ellenzékre adott szavazatok kárba vesznek, mert "soha nem engedjük, hogy ők vezessék az országot". Azzal is fenyegetőzött, hogy erővel töri le a kenyaihoz hasonló tiltakozásokat: "Olyan soha nem fog itt történi. Soha az életben." "Van elég biztonsági erőnk" - idézte a The Guardian. A BBC által kérdezett falusiak szerint egyenesen megfenyegették őket, hogy ha leszavazzák Mugabét, háború lesz.

Sokan azonban kitartanak amellett, hogy most már mennie kell az elnöknek, aki gazdasági katasztrófába vitte az országot. Jelenleg Zimbabwéban a legmagasabb a világon az infláció - több mint 100 000 százalékos -, csak körülbelül minden ötödik munkaképes férfinak van munkahelye, és éhínség dúl.

Összesen 5,9 millió zimbabwei vonulhat a szavazóurnák elé szombaton. A győztes jelöltnek legalább a voksok 50 százalékát meg kell szereznie. Ellenkező esetben második fordulót tartanak. Az ellenzék elősorban gazdasági témákkal kampányolt, a feszült helyzethez képest békésnek nevezhető kampány során. Makoni, aki 2002-ben hagyta ott a kormányt, közölte, 10-15 évig is eltarthat, mire talpra állítják a gazdaságot.

Mugabe szerint azonban a fő kérdés a föld és a gazdasági erőforrások feletti ellenőrzés ügye. A gazdasági problémákért a fejlett országokat teszi felelőssé. "A briteknek és az amerikaiaknak... látniuk kellene, hogyan szenvednek gyerekeink, öregjeink és betegeink gonosz szankcióik súlya alatt."