Vágólapra másolva!
Lakott területre zuhant és teljesen kiégett vasárnap kora este egy sugárhajtású kisrepülőgép a délkelet-angliai Kent grófságban. A gépen öten tartózkodtak, mindannyian életüket vesztették. A földön nem sérült meg senki.
Vágólapra másolva!

A Cessna Citation 501-es típusú kétmotoros gép a kenti Farnborough melletti Biggin Hill repülőtérről szállt fel, két pilótával és három utassal a fedélzetén, és Franciaország felé tartott. A felszállás után alig néhány másodperccel azonban az egyik pilóta hajtóműhiba miatt vészhelyzetet jelentett, és közölte, hogy visszatérnek a repülőtérre.

Egy másik, leszállást végrehajtó repülőgép pilótája, aki végighallgatta a drámai rádióüzenet-váltást a bajba került Cessna és a Biggin Hill-i torony között, a BBC-nek elmondta: a pilóta erőteljes hajtómű-rázkódásról számolt be, miközben a rádión át is hallani lehetett, hogy szólnak a fedélzeti riasztórendszerek. Néhány másodperccel később a Cessna pilótája már csak annyit kiáltott a rádióba, hogy "zuhanunk", majd az adás elnémult, és a város felett fekete füstfelhő emelkedett a magasba.

A gép a Broadwater Gardens nevű lakónegyed egyik házára zuhant rá és - mivel tele volt töltve üzemanyaggal - azonnal felrobbant. A ház teljesen romba dőlt, de üres volt a szerencsétlenség pillanatában, mert tulajdonosai külföldön vannak. A közvetlenül mellette lévő házban több gyermek is tartózkodott, de ennek az épületnek csak a garázsa égett le, a gyerekeknek nem esett bajuk.

A városban lakó szemtanúk beszámolója szerint úgy tűnt, mintha a pilóták igyekeztek volna elkerülni a legsűrűbben lakott negyedeket. A gép - rendkívül alacsonyan, teljesen felpörgetett hajtóművekkel - legalább kéttucatnyi ház felett elhúzott, mielőtt meredek szögben, orral előre lezuhant volna.

A mentők közlése szerint a földön senki nem sérült meg. Két embert sokk miatt szállítottak kórházba. Biggin Hill a brit királyi légierő (RAF) egyik központi támaszpontja volt a II. világháborúban.