Ellenzéke szerint elbukott Mugabe

Vágólapra másolva!
Saját adatai alapján már győzelmet kiált a zimbabwei ellenzék, ám a kormány szerint ezzel puccsot követnek el. A hivatalos eredmények azonban csak lassan csordogálnak. Az ellenzék szerint a szombati szavazás eredményeinek késése azt jelenti, hogy manipulálni próbálják a Mugabe és pártja számára roppant kedvezőtlen számokat.
Vágólapra másolva!

Robert Mugabe jelenlegi elnök csak 30 százalékot szerzett a hétvégi zimbabwei választásokon, az ellenzéki Demokratikus Választásért Mozgalom (MDC) jelöltje, Morgan Tsvangirai viszont 60 százalékos szavazataránnyal nyert - állítja Tsvangirai pártjának főtitkára. Tendai Biti szerint a pártjuk a 128 parlamenti helyből 96-ot szerzett meg. Ezek az eredmények azonban csak az MDC saját adatain alapulnak, a hivatalos eredmények késnek. A kormány puccskísérlettel vádolta meg a győzelmet kiáltó ellenzéki pártot. A független megfigyelő csoportok által közzétett adatok azonban az MDC eredményeit igazolják. Ezek szerint 55 százalékot szerzett Tsvangirai, míg Mugabe csak 38-at.

A szavazás szombaton volt, a helyi eredményeket vasárnaptól kezdve küldik be a központba. Összesen 210 választási körzet van. Hivatalosan csak részeredményeket közöltek, például, hogy mindkét párt - az ellenzék, illetve Mugabe Zanu-PF-e - egyaránt 19-19 képviselői helyet szerzett, és hogy az igazságügyi miniszter elvesztette mandátumát. A független megfigyelők szerint azonban további kormánytagok is elbuktak, így az alalenök és a védelmi, illetve a biztonsági tárca vezetője.

Sokan attól tartanak, hogy az eredmények valójában azért késnek, mert a 28 éve hatalmon lévő Mugabe elnök és pártja megpróbálja meghamisítani a választás kimenetelét. Ami biztos, hogy az igazságügyi miniszter Mugabe feltétlen híve volt, és hogy Mugabe szülővárosának szavazóhelyiségeiből nem küldték még el az eredményeket, ami miatt már azt találgatják, hogy a Zanu-PF legalább egy mandátumot ott is elbukott. Biti szerint a választási bizottság annak a bejelentésére készül, hogy Mugabe a szavazatok 52 százalékát szerezte meg és elnök marad. A BBC értesülései szerint ugyanakkor a Zanu-PF vezetői azon tanakodnak Hararéban, ki mondja meg Mugabénak, hogy veszített.

A Zimbabwei Választási Bizottság szerint a késés oka valójában, hogy egyszerre választottak elnököt, parlamenti képviselőket, a szentáus tagjait és helyi képviselőket a zimbabweiek, és aprólékosan le kell ellenőrizni az eredményeket. A Dél-Afrikai Fejlesztési Társaság (SADC) választási megfigyelői hitelesnek és békésnek látták a szavazást, jóllehet a testület két tagja nem volt hajlandó aláírni a pozitív tartalmú nyilatkozatot, egyikük szerint a választások nem voltak tiszták. A nyugati megfigyelőket eltiltották a szavazástól.

A The Guardian szerint a jelenlegi ütemben még napokig is eltarthat az eredmények nyilvánosságra hozása, ami csak növeli a gyanút, hogy manipulálják a számokat. Az ellenzéki párt ezért lefényképezte a több mint 8000 választási helyiség falára kifüggesztett helyi eredményeket, és összevetik majd a hivatalos végeredménnyel. Mint közölték, ezzel egyértelműen tudják majd bizonyítani, ha csalás történt.