Kínának kémkedett a Pentagon elemzője

Vágólapra másolva!
Kínának kémkedett a Pentagon egyik fegyverzetpolitikai elemzője. A férfi akár 10 évet is kaphat, amiért az amerikai-tajvani katonai kapcsolatokról információkat adott ki - ajándékokért és készpénzért cserébe - egy állítólagos bútorügynöknek.
Vágólapra másolva!

A Pentagon egy elemzője Kínának kémkedett, az amerikai-tajvani katonai kapcsolatokról szállított titkos értesüléseket a pekingi kormánynak - közölte kedden a Fox News hírtelevízió. Az 51 éves Gregg Bergersen bevallotta, hogy információkat adott át egy New Orleans-i bútorügynöknek, aki a kínai kormánynak dolgozott.

Bergersen a Pentagon fegyverzetpolitikai elemzője volt, hozzáférési joggal a titkos információkhoz. Bevallotta, hogy több ízben információkat adott át jogosulatlan személynek a tajvani fegyvereladásokról és kommunikációbiztonsági kérdésekről. Viszont azt állítja, nem tudta, hogy partnere a kínai kormány ügynöke, azt gondolta, hogy a tajvani védelmi minisztérium megbízottjával áll kapcsolatban. Az elemző a bútorügynöktől az értesülésekért cserébe ajándékokat és készpénzt kapott, amelyet részben Las Vegas-i kaszinókban költött el. Tavaly állítólag 10 ezer dollárt kapott szolgálataiért.

A márciusban letartóztatott elemzőt 10 év börtönbüntetésre ítélhetik. Életfogytiglani büntetést kaphat viszont az állítólagos bútorügynök, az 58 éves tajvani származású honosított amerikai , valamint az ő 33 éves kínai társa, aki Pekingbe továbbította az információkat. Mindketten tagadják bűnösségüket.

Márciusban ez volt a második kipattant kínai kémügy az Egyesült Államokban: a másik esetben a Boeing vállalat egy volt mérnöke lopott el titkos adatokat repülési programokról, egyebek mellett az űrsiklóról. Az amerikai felderítő szolgálatok szerint Kína és Oroszország a hidegháborús szintet megközelítő kémtevékenységet folytatnak az Egyesült Államokban; Kína különösen érdeklődik az amerikai kutatás-fejlesztési eredmények iránt saját katonai képességeinek erősítése céljából.