Párizs erősítést küld Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Több száz fős afganisztáni csapaterősítést jelentett be a francia parlamentben Francois Fillon miniszterelnök. A NATO vezette nemzetközi erők régóta létszámgondokkal küzdenek, ami komoly feszültségeket keltett a tagállamok közt. A katonai szervezet vezetői a hétvégén Bukarestben tanácskoznak.
Vágólapra másolva!

Franciaország "több száz fővel" növelheti afganisztáni kontingensét - jelentette be kedden a francia parlamentben Francois Fillon miniszterelnök. A kormányfő azt mondta, a NATO-nak és szövetségeseinek meg kell akadályozniuk, hogy Afganisztán ismét a terrorizmus melegágya legyen. Párizs várhatóan a hétvégi bukaresti NATO-csúcson közöl részleteket.

Fillon bejelentése visszalépést jelent Nicolas Sarkozy köztársasági elnök állítólagos korábbi ígéretéhez képest. Sarkozy múlt heti londoni látogatása előtt ugyanis a The Times diplomáciai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a francia elnök "több mint ezer" francia katona Afganisztánba való vezénylésének tervét ismerteti Gordon Brown brit miniszterelnökkel.

Az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Erők (ISAF) parancsnoksága már többször jelezte, hogy több, éles harcokban is bevetető katonára lenne szükség. A NATO és a szövetséges erők jelenleg 41 ezer katonát állomásoztatnak az országban, de ezek zöme békefenntartó, vagy az újjáépítésben vesz részt. Franciaország jelenleg 1900 katonát állomásoztat Kabulban és környékén, de eddig elzárkózott az elől, hogy harcoló egységeket vessen be Afganisztánban.

Az ország déli részén folyó harcok oroszlánrésze ráadásul az amerikaiakra, britekre, kanadaiakra és hollandokra marad, ami meg is látszik a veszteséglistákon. A CNN összesítése szerint a koalíciós erők a háború kezdete óta 753 katonát vesztettek, közülük 478 volt amerikai, 87 brit, 78 kanadai. A kanadai kormány január végén kilátásba helyezte, hogy hazahívja csapatait, ha nem kap erősítést. Párizs akkor jelezte, fontolóra veszi, hogy csapatokat küld a kanadaiak megsegítésére.

A BVA francia közvélemény-kutató intézet hétfői felmérése szerint a megkérdezettek 68 százaléka ellenzi az afganisztáni francia jelenlét erősítését, és csak 15 százaléka helyesli azt. Az ellenzék azt fontolgatja, hogy a következő napokban bizalmatlansági indítványt terjeszt elő a kabinet ellen, mert az nem volt hajlandó szavazásra bocsátani az Afganisztánba küldendő katonák ügyét a képviselőházban.