Várhatóan május 8-án kinevezik kormányfővé Vlagyimir Putyint. A volt orosz elnököt utódja, Dmitrij Medgvegyev terjeszti a duma elé, ám várhatóan, a hagyományoktól eltérően nem várnak egy hetet, hanem már másnap megszavazzák.

Vlagyimir Putyint már május 8-án - egy nappal Dmitrij Medvegyev, az új elnök beiktatása után, s egyetlen nappal a Győzelem Napján tartandó díszszemle előtt - kinevezhetik kormányfővé - értesült a Vedomosztyi című orosz lap. Az értesülést Borisz Grizlov, az orosz alsóház (Állami Duma) elnöke is megerősítette kedden. Grizlov szerint a duma rendkívüli ülésén hagyják majd jóvá Putyin kinevezését.

Az ötlet az elnöki adminisztrációban merült fel, de a pártban is úgy vélik, hogy a kinevezést nem szabad halogatni, mert mindenki változásokat vár. Az elnöki hivatal nem kívánta kommentálni az értesülést, csak annyit jegyeztek meg, hogy logikus lenne nyomban az új elnök beiktatása után kinevezni a kormányfőt.

Az alkotmány értelmében az elnök beiktatásának napján a kormány lemond, az elnök kijelöli a megbízott miniszterelnököt, és a jelölést a duma elé terjeszti, amelynek egy hét áll a rendelkezésére. Eddig a kijelölt kormányfők mindegyike konzultációkat tartott a duma frakcióival, bár erről semmilyen törvény nem rendelkezik. Valerij Jazov, a duma alelnöke szerint a (hatalomátadási) folyamatban "nincs szükség szünetekre és bizonytalanságra", már csak azért sem, mert a dumában támogatják Putyin kinevezését.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális-demokrata párt vezetője szerint a konzultációkat már csak a hagyományok miatt is meg kellene tartani. "A tizedik miniszterelnök-jelöltet hagyom jóvá, de a hagyományt még egyszer sem sértették meg" - mondta. Mihail Vinogradov politológus szerint az azonnali kinevezés jelképezi majd, hogy Putyin nem tűnt el a politikából, amint jelképes értékű lesz az is, ha Putyin és Medvegyev együtt jelenik meg a május 9-i díszszemlén.