Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért harcoló Hillary Clinton a Sylvester Stallone alakításhoz, Rocky Balboához hasonlította magát egy philadelphiai kampányrendezvényen. "Én sem adom fel" - jelentette ki a volt first lady, akinek az afro-amerikai Barack Obama szenátort kellene legyőznie ahhoz, hogy ő lehessen novemberben a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Clinton úgy vont párhuzamot maga és a bokszoló között, hogy ha most feladná az előválasztási versenyt, az olyan lenne, mintha "Rocky Balboa a múzeum lépcsőjén felfelé haladva félúton azt mondta volna, akkor ennyi elég is ebből".

A szenátor asszony az 1976-os Oscar-díjas film egyik híres jelenetére utalt. A philadelphiai művészeti múzeum lépcsője szinte arról híresült el, hogy a nemzeti hőssé váló Rocky Balboa ott fejezte be reggelente futóedzéseit. A lecsúszott philadelphiai bokszoló az élete nagy lehetőségét jelentő nagy mérkőzésen 15 meneten át hősiesen küzdött és talpon maradt a verhetetlen bajnok, a fekete bőrű Apollo Creed ellen, kis híján padlóra küldte. A filmet Sylvester Stallone írta és a főszerepet is ő játszotta.

"Egy küzdelem befejezéséről van szó, Rockyban és bennem sok a közös vonás: én soha nem lépek vissza, soha nem adom fel, ahogy az amerikai nép sem" - mondta Hillary, aki azt ígérte, hogy több millió új munkahelyet teremt majd elnökként közúti beruházások, például út- és hídépítések révén.

A napokban a Demokrata Párt több vezetője arra szólította fel Clintont, lépjen vissza a versenytől, mert már nem tud Obamánál több delegátust összegyűjteni a nyár végi jelöltállító konvencióra. A vezetők érvelése szerint Clintonnak a novemberi demokrata győzelem érdekében kellene visszalépnie.

A volt first lady ezek után kijelentette: Obama elfáradt a versenyben, támogatói azt szeretnék, ha a küzdelem idő előtt befejeződne. Obama kedden egy pittsburghi rádiónak adott interjúban azonban ismét leszögezte: a New York-i szenátornak addig versenyben kell maradnia, ameddig szeretne, "minden joga megvan ehhez, és én várom, hogy megküzdhessek vele".

Forrás: EPA
A példakép

A Rasmussen közvélemény-kutató intézet friss adatai szerint a következő, április 22-i előválasztási forduló államában, Pennsylvaniában Obama jelentősen lefaragott korábbi két számjegyű hátrányából. Clinton jelenleg 47-42 arányban vezet.

A Fox News hírcsatorna elemzői szerint a vetélytársánál negatívabb kampányt folytató Clinton hitelességén nagy csorba esett, amikor a volt first lady azzal kampányolt, hogy 1996-ban first ladyként ellenséges erők fegyvertüzében szállt le repülőgépével a boszniai Tuzlában, "lehajtott fejjel rohantunk a járművek felé, hogy a bázisra jussunk".

A CBS televízió azonban megállapította, hogy a valóság más volt, Clinton nem rohant sehová, hanem békésen üdvözölte a fogadóküldöttséget, köztük gyerekeket. Clinton elszólása - vagy más szemszögből hazugsága -, illetve annak megítélése azóta is a vezető hírek között szerepel.