Megkezdődött a NATO-csúcs Bukarestben

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a NATO csúcsértekezlete szerda este Bukarestben: a huszonhat tagország állam-, illetve kormányfőit Traian Basescu román elnök látta vendégül a háromnapos tanácskozást megnyitó munkavacsorán. Magyarországot Gyurcsány Ferenc kormányfő képviseli.
Vágólapra másolva!

A NATO-csúcson a tényleges munka csütörtökön kezdődik, a résztvevők akkor látnak hozzá a napirenden szereplő világpolitikai kérdések megvitatásához.

Szó lesz egyebek között Ukrajna és Grúzia meghívásáról a tagsági cselekvési terv keretei közé. Meghívást kap a tényleges tagságra Horvátország és Albánia, Macedónia viszont még mindig függőben van.

Pénteken tartják a NATO-Ukrajna és a NATO-Oroszország Tanács ülését, ez utóbbin részt vesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A mostani NATO-csúcs az utolsó, amelyen a második mandátumát töltő amerikai elnök részt vesz.

George W. Bush szerdán kijelentette: az atomfegyverek ma már közös fenyegetettséget jelentenek, ezért felszólította Oroszországot, hogy vegyen részt az ezzel kapcsolatos stratégiai együttműködésben, amelyről Putyinnal a csúcstalálkozón és később Szocsiban is egyeztetni kíván.

Szerda este Bukarestben párhuzamosan két másik fogadást is rendeznek. A román államfőhöz hasonlóan Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök is vendégül látja a kormánynak otthont adó Victoria-palotában a küldöttségek tagjait. Összesen kilencszáz személyt várnak a szervezők. Ez idő alatt a 3500 akkreditált újságíró sem unatkozik, őket Bogdan Olteanu, a román képviselőház elnöke hívta meg vacsorára.